Αγορά τηλεόρασης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

0
αγορά τηλεόρασης

Η τηλεόραση αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σαλονιού μας. Η αγορά τηλεόρασης δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο να αγοράσετε μία τοστιέρα, όπου οποιοδήποτε μοντέλο θα κάνει την δουλειά. Θα περάσετε χιλιάδες ώρες μπροστά της, οπότε καλό είναι να αφιερώσετε μερικές ώρες για την επιλογή της.

Σκοπός του άρθρου είναι να απομυθοποιήσουμε και να απλοποιήσουμε ορισμούς όπως 4K TV, OLED vs LED, HDR κ.α, που όλοι βλέπουμε στα χαρακτηριστικά μίας τηλεόρασης αλλά μερικοί γνωρίζουν τι σημαίνουν. Στο τέλος, εμείς δεν θα ξέρουμε ποια τηλεόραση σας κάνει, αλλά εσείς θα ξέρετε!

Τιμή τηλεόρασης

Οι τιμές στις τηλεοράσεις έχουν πέσει αρκετά τα τελευταία 4-5 χρόνια. Ωστόσο μπορείτε να βρείτε στην ίδια τιμή μια τηλεόραση 42 ιντσών και μία 65 ιντσών. Γιατί γίνεται αυτό; Φυσικά για την ποιότητα εικόνας που προσφέρει η κάθε μία.

Τιμή τηλεόρασης

Περισσότερα λεφτά σημαίνουν καλύτερα χρώματα, πιο ρεαλιστικό μαύρο και καλύτερες γωνίες θέασης. Ακόμα, μικρά πράγματα που αν και περνάνε απαρατήρητα, ίσως είναι σημαντικά (θα τα δούμε στη συνέχεια).

Μέγεθος τηλεόρασης

Τα παλιά χρόνια, το μέγεθος της τηλεόρασης καθοριζόταν από το μέγεθος του καναπέ. Σήμερα όμως οι τηλεοράσεις φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες στη διακόσμηση ενός σαλονιού. Εκτός από τη βασική τους λειτουργία, μπορούν να είναι ένα υπέροχο, μεγάλο και φωτεινό κάδρο όταν είναι σβηστές!

Μέγεθος τηλεόρασης

Για την επιλογή του μεγέθους θα πρέπει να αναλογιστείτε δύο βασικά ερωτήματα. Πόσοι θα βλέπουν τηλεόραση στην οικογένεια σας; Που θα την τοποθετήσετε άνετα; Με τα δύο βασικά ερωτήματα κατά νου, διαλέξτε το μεγαλύτερο επιτρεπτό μέγεθος για την καλύτερη επιλογή στην αγορά τηλεόρασης.

OLED ή LED τεχνολογία οθόνης;

OLED ή LED
Θέτοντας το απλά, οι OLED είναι απλά καλύτερη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι LED τηλεοράσεις είναι κακές. Οι διαφορές είναι μεν μικρές, αλλά αισθητές. Μέτρο σύγκρισης αποτελούν τα εξής:

  • Η τιμή των OLED είναι υψηλότερη από τις LED αλλά η τιμή τους πέφτει σταδιακά.
  • Σε φωτεινά δωμάτια οι LED δείχνουν πολύ ωραία, ενώ οι OLED είναι πραγματικά καταπληκτικές σε πιο σκοτεινό περιβάλλον.
  • Οι LED δεν μπορούν να δείξουν το απόλυτο μαύρο ενώ οι OLED μπορούν (επίσης έχουν καλύτερες σκιές όπως βλέπουμε στην φωτογραφία).
  • Οι OLED τηλεοράσεις έχουν καλύτερη γωνία θέασης.

HDR (high dynamic range). Πάρτε το αν θέλετε περισσότερα χρώματα

HDR τηλεόραση
Το HDR είναι ένα καινούριο περιεχόμενο των 4K ULTRA HD TV. Προσφέρει περισσότερα χρώματα και πιστέψτε μας, κάνει τη διαφορά. Πρόκειται για αναβάθμιση στο λογισμικό των τηλεοράσεων και δεν διατίθεται στις απλές HD εκδόσεις.

Ανάλυση οθόνης

Η αγορά τηλεόρασης περιέχει πολλαπλές επιλογές και η ανάλυση είναι μία από αυτές. Με την ανάλυση μετράμε τα πίξελ που περιέχει η οθόνη. Όσα περισσότερα πίξελ έχει μία οθόνη τόσο καλύτερη εικόνα θα βλέπετε! Ενδεικτικά οι αναλύσεις σε πίξελ είναι:

  • 720p: 1280×720
  • 1080p: 1920×1080
  • WUXGA(Widescreen): 1920×1200
  • 4K(Ultra HD): 3840×2160
  • 8K: 7680×4320

Συνδεσιμότητα τηλεόρασης

Ανάλυση οθόνης
Οι περισσότερες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν πλέον είναι “έξυπνες”. Παροχές όπως το να συνδεθείτε στο NETFLIX, στο AMAZON και στο YOUTUBE δεν θα πρέπει να θεωρούνται πολυτέλεια αλλά δεδομένο.

smart tv

Φροντίστε η αγορά τηλεόρασης να είναι επίσης έξυπνη και να έχει όσες περισσότερες θύρες HDMI γίνεται. Με 4 θα είστε πιθανότατα καλυμμένοι. Αναλογιστείτε ότι αν συνδέσετε μία μπάρα ήχου, μία παιχνιδομηχανή τύπου PS4 ή XBOX και έναν υπολογιστή, ήδη θα έχετε χρησιμοποιήσει τις τρεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here