Διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών: Πόση είναι;

λέβητες baxi
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, πιθανότατα δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών σας μέχρι κάποιο από αυτά να χαλάσει. Μερικοί αλλάζουν συσκευές περιστασιακά ή σε μία ανακαίνιση, ενώ οι περισσότεροι αλλάζουν μόνο όταν αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

Γι’ αυτό καλό θα είναι να γνωρίζετε την ηλικία των ηλεκτρικών συσκευών σας, ώστε να υπολογίσετε τα επερχόμενα έξοδα του σπιτιού σε βάθος χρόνου. Αν αναρωτιέστε πόσος καιρός ζωής μένει στις συσκευές σας, η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να τον υπολογίσετε.

Η κουζίνα

Μία κουζίνα αερίου έχει ελαφρώς μεγαλύτερη ζωή από τις υπόλοιπες, περίπου στα 15 χρόνια. Η ηλεκτρική κουζίνα από την πλευρά της δεν μένει πολύ πίσω, με προσδόκιμο ζωής στα 13 χρόνια. Όσο για τον απορροφητήρα, μελέτες του δίνουν έναν μέσο όρο ζωής 14 χρόνων.

Το ψυγείο

Η τεχνολογία των ψυγείων αλλάζει διαρκώς καθώς οι κατασκευαστές εφευρίσκουν καλύτερες ενεργειακές μεθόδους ψύξης και αποθήκευσης φρέσκου φαγητού. Ένα τυπικό ψυγείο αναμένεται να αντέξει 13 χρόνια. Ωστόσο, τα μικρότερα σε μέγεθος μοντέλα, ζουν κατά μέσο όρο 9 χρόνια.

Το να αλλάξετε ψυγείο πριν εκείνο χαλάσει όμως δεν είναι κακή ιδέα. Ίσως σας φανεί περιττό έξοδο, αλλά λόγω των καινούριων τεχνολογιών θα κερδίσετε σε κατανάλωση. Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο μοντέλο ψυγείου μπορεί να έχει μέχρι και 40% λιγότερη κατανάλωση από τα μοντέλα του 2000.

Ο καταψύκτης

Πολλοί προτιμούν την κατοχή ενός ξεχωριστού καταψύκτη από το ψυγείο. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 12 μέχρι 20 χρόνια, ανάλογα την χρήση. Είναι προτιμότερο να πάρετε έναν καταψύκτη με αυτόματο κύκλο απόψυξης. Σε διαφορετική περίπτωση κάντε απόψυξη συχνά για μεγαλύτερη μακροζωία.

Το πλυντήριο πιάτων

Ένα αποδοτικό πλυντήριο πιάτων μπορεί να σας αποφέρει μεγάλα οφέλη. Τα 9 χρόνια είναι σχετικά λίγα συγκριτικά με την διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών στο σύνολο. Η οικονομία στο νερό όμως, αλλά και στο ρεύμα με ένα καινούριο μοντέλο, μετρούν θετικά προς την απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ο φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί ένα θαύμα στη σύγχρονη προετοιμασία γευμάτων, αλλά δυστυχώς δεν είναι η συσκευή με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ένα τυπικό μοντέλο αναμένεται να αντέξει κάπου ανάμεσα στα 5 με 10 χρόνια.

Το πλυντήριο ρούχων

Με μέσο όρο ζωής τα 10 χρόνια, θα χρειαστεί να το λειτουργήσετε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή αν θέλετε να αντέξει έστω και λίγο παραπάνω. Γεμίστε τον κάδο μέχρι το επιτρεπτό όριο, για να μειώσετε τον συνολικό αριθμό στροφών που θα κάνει με την πάροδο του χρόνου και συντηρήστε το συχνά.

Το στεγνωτήριο ρούχων

Τα στεγνωτήρια έχουν προσδόκιμο ζωής τα 13 χρόνια σαν μέσο όρο. Ωστόσο, καθαρίζοντας σωστά το φίλτρο χνουδιών και τους αεραγωγούς του, μπορεί να βοηθήσει σε αποδοτικότητα (και ασφάλεια) και να επιμηκύνει την ζωή του.

Ο θερμοσίφωνας

Όσων αφορά τον κύκλο ζωής του θερμοσίφωνα, ο τύπος του παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Τα μοντέλα χωρίς δεξαμενή διαρκούν το περισσότερο καθώς αντέχουν 20+ χρόνια. Οι θερμοσίφωνες ηλεκτρικού ρεύματος ή αερίου κυμαίνονται αρκετά χαμηλότερα στα 10 με 12 χρόνια.

Το κλιματιστικό

Η μέση διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης είναι τα 10 με 15 χρόνια. Μεγάλο ρόλο όμως, παίζει η χρήση που τους κάνετε. Ένα καλοσυντηρημένο κλιματιστικό το οποίο δεν δουλεύει αδιάκοπα μέρα-νύχτα, μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια παραπάνω από το σύνηθες προσδόκιμο ζωής του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
λέβητες baxi

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here