Τυχερό Μπαμπού: Φροντίδα ανάπτυξη και φενγκ σούι

0
φενγκ σουι

Το τυχερό μπαμπού είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου. Είναι ελκυστικό, δημοφιλές και εύκολο στην φροντίδα του. Επίσης θεωρείται φυτό ευοίωνο, που φέρνει τύχη σύμφωνα με τις αρχές του συστήματος φενγκ σούι.

Στην βοτανολογία, το όνομα του είναι Dracaena Sanderiana. Το όνομα του προέρχεται από τον διάσημο Αγγλο-Γερμανό κηπουρό, Henry Frederick Conrad Sander.Θα το βρείτε ακόμα με αρκετές κοινές ονομασίες όπως κυρτό μπαμπού, Κινέζικο μπαμπού του νερού, μπαμπού της φιλίας, το φυτό της θεάς του οίκτου, Βελγικό αειθαλές και κορδελωτό φυτό.

Παρά το όνομα και την όψη του, το τυχερό μπαμπού δεν ανήκει πραγματικά στην οικογένεια των μπαμπού αλλά σε εκείνη του κρίνου. Κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και από κάποια μέρη της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το δάσος των Μπαμπού

Στο Sagano στο Κιότο της Ιαπωνίας βρίσκεται το δάσος των μπαμπού, το οποίο μεγάλωσε η Βασιλική οικογένεια Hata της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα το δάσος των μπαμπού βρίσκεται στο βουδιστικό ναό Tenryu-ji Temple, δυτικά της περιοχής Arashiyama.

δάσος μπαμπού

ιαπωνια δάσος bamboo

Πως να φροντίσετε το τυχερό μπαμπού

Το τυχερό μπαμπού αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου και είναι πολύ εύκολο να το μεγαλώσετε. Είναι το ίδιο εύκολο να φυτευτεί τόσο σε χώμα, όσο και σε σκέτο νερό! Με την σωστή φροντίδα, μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος.

Lucky bamboo

Πως να το μεγαλώσετε σε νερό

 • Γεμίστε τον πάτο της γλάστρας με βότσαλα και προσθέστε αρκετό νερό μέχρι αυτό να ανέβει 5-6 πόντους πάνω από τα βότσαλα. Οι ρίζες του φυτού θα πρέπει πάντα να είναι μέσα στα βότσαλα.
 • Αλλάξτε το νερό κάθε μία με δύο εβδομάδες για να αποφύγετε το σάπισμα του φυτού. Το νερό θα πρέπει να φαίνεται πάντα καθαρό και να μυρίζει φρέσκο.

Πως να το μεγαλώσετε σε χώμα

 • Χρησιμοποιήστε χώμα σε γλάστρα καλά αεριζόμενη. Φροντίστε το χώμα που θα επιλέξετε να έχει καλή απορροφητικότητα.
 • Ποτίστε τόσο ώστε, το χώμα να είναι υγρό, αλλά προσέχετε μην δημιουργηθούν λιμνάζοντα νερά.

Τι πρέπει να προσέξετε

φροντίδα μπαμπού

 • Μέγεθος γλάστρας: Διαλέξτε μία γλάστρα η οποία να έχει τουλάχιστον πέντε πόντους κενό στα τοιχώματα περιμετρικά του φυτού σας. Έτσι οι ρίζες του θα έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
 • Φως: Τοποθετήστε το τυχερό μπαμπού σε έμμεσα φωτεινό σημείο. Η άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου θα το κάψει. Ίσως χρειαστεί να περιστρέφετε το φυτό ανά διαστήματα, ώστε κάθε πλευρά του να παίρνει αρκετό φως.
 • Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία δωματίου είναι ιδανική για το φυτό. Αποφύγετε να το τοποθετήσετε κοντά σε καλοριφέρ ή air condition.
 • Νερό: Χρησιμοποιήστε νερό που δεν περιέχει χλώριο ή φθόριο. Τα συγκεκριμένα χημικά μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των φύλλων κάνοντάς τα κίτρινα ή καφέ. Καθαρισμένο ή αποσταγμένο νερό είναι οι προτεινόμενες λύσεις.
 • Λίπασμα: Μπορείτε περιοδικά να ρίξετε μερικές σταγόνες υγρού λιπάσματος για την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε λίπασμα ειδικά παρασκευασμένο για το τυχερό μπαμπού – αλλά προσέξτε τις υπερβολές.
 • Κούρεμα: Απομακρύνετε τα πεθαμένα ή κίτρινα φύλλα.

Είναι το τυχερό μπαμπού τοξικό;

Lucky bamboo
Για τους ανθρώπους δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τοξικότητας. Ωστόσο, μπορεί να είναι τοξικό σε σκύλους και γάτες σε περίπτωση κατάποσης. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει σε ζώα είναι: εμετός, διάρροια, στομαχόπονος, αδυναμία και αποπροσανατολισμός.

Αναπαραγωγή του τυχερού μπαμπού

 1. Βγάλτε το μπαμπού από την γλάστρα. Οι ρίζες του θα έχουν την όψη μίας μπάλας κουβαριού, αλλά με προσοχή θα μπορέσετε να τις ξεμπερδέψετε πολύ απαλά, ώστε ο κάθε βλαστός να έχει τις δικές του ρίζες ξεχωρισμένες και ανέπαφες.
 2. Μπορείτε να φυτέψετε απευθείας τον βλαστό ή να κόψετε ένα παρακλάδι σαν καινούρια βάση.
 3. Διαλέξτε ένα υγιές, σκουροπράσινο βλαστό με ένα καινούριο παρακλάδι να φυτρώνει στην κορυφή του. Αναζητήστε έναν βλαστό με τουλάχιστον 2 κόμβους (οριζόντιες διαχωριστικές γραμμές) και με παρακλάδι κοντά στους 15 με 20 πόντους.
 4. Κόψτε το παρακλάδι στην βάση του από τον μητρικό βλαστό.
 5. Απομακρύνετε τα φύλλα στο κάτω μέρος του παρακλαδιού. Αυτό το μέρος θα βρίσκεται μέσα στο νερό και δεν θέλετε να σαπίσουν.
 6. Τοποθετήστε το καινούριο κομμάτι σε μία γλάστρα με νερό ή χώμα. Αν έχετε παραπάνω από ένα παρακλάδι από το αρχικό φυτό, μπορείτε να τα βάλετε όλα μαζί στην ίδια γλάστρα.
 7. Ακολουθήστε ευλαβικά τις οδηγίες που αναφέρονται προηγουμένως σχετικά με το πότισμα, την θερμοκρασία, το φως και το λίπασμα. Καινούριες ρίζες θα φυτρώσουν από το παρακλάδι σε μία διαδικασία που θα κρατήσει περίπου 30 μέρες για να ολοκληρωθεί.

Καμπυλωτό τυχερό μπαμπού

Μπορείτε να δώσετε καμπυλωτό σχήμα στο τυχερό μπαμπού ελέγχοντας το φως που δέχεται. Η διαδικασία αυτή παίρνει πολύ καιρό να ολοκληρωθεί και χρειάζεται υπομονή και λεπτούς χειρισμούς.

σχέδια μπαμπου

Ξεκινήστε εκθέτοντας το φυτό στο φως (όχι απευθείας στον ήλιο) μόνο από την μία πλευρά του. Έτσι το κάθε καινούριο παρακλάδι θα ακολουθεί την κατεύθυνση εκείνη κάθε φορά. Περιστρέψτε το φυτό ανάλογα. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να κρατήσει μέχρι και έναν χρόνο στη διαμόρφωση του.

Αρρώστιες που μπορεί να επηρεάσουν το τυχερό μπαμπού

Παρότι χρειάζεται λίγη και εύκολη φροντίδα, το τυχερό μπαμπού μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες αρρώστιες. Παρακάτω θα δούμε μία προς μία τις αρρώστιες αυτές, τα συμπτώματα τους, αλλά και την σωστή αντιμετώπιση τους.

μαπμπου αρρωστιες

Καφέ κηλίδες

Εμφάνιση: Καφέ κηλίδες στα φύλλα
Αιτία: Υπάρχουν αρκετές αιτίες του προβλήματος. 1) Μεγάλη περιεκτικότητα σε χλώριο ή φθόριο στο νερό. 2) Μεγάλη έκθεση στον ήλιο. 3) Έλλειψη σωστής διατροφής.
Θεραπεία: Η σωστή θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. 1) Μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, αλλά αποσταγμένο ή καθαρισμένο νερό. 2) Μην εκθέτετε το φυτό σας απευθείας στις ακτίνες του ήλιου. 3) Φροντίστε το νερό ή το χώμα που το έχετε φυτέψει να είναι καθαρό και με σωστό λίπασμα.

Οίδημα

Εμφάνιση: Τα φύλλα αποκτούν μικρές φουσκάλες που μετατρέπονται σε σκληρά καφέ σημάδια. Όσο η αρρώστια εξαπλώνεται, τα φύλλα γίνονται κίτρινα και πέφτουν.
Αιτία: Υπερβολικό νερό στο πότισμα που προκαλεί πρήξιμο στις ρίζες.
Θεραπεία: Ελαττώστε το πότισμα.

Κηλίδες στα φύλλα

Εμφάνιση: Μικρές καφέ και κόκκινες κηλίδες στα φύλλα. Όσο η αρρώστια δεν θεραπεύεται, τα φύλλα σαπίζουν και πεθαίνουν.
Αιτία: Μύκητας των φύλλων
Θεραπεία: Αντιμυκητιακό σπρέι. Κόψτε τα μολυσμένα φύλλα προς αποφυγή εξάπλωσης.

Μούχλα σαν σκόνη

Εμφάνιση: Τα φύλλα έχουν μία λευκή επικάλυψη σαν σκόνη.
Αιτία: Σπόροι μύκητα. Όταν οι σπόροι προσγειώνονται στα φύλλα, εξαπλώνονται και καλύπτουν όση επιφάνεια βρουν με λευκή μούχλα. Αυτό εμποδίζει το φως από το να φτάσει στην επιφάνεια των φύλλων με αποτέλεσμα αυτά να πεθάνουν.
Θεραπεία: Αντιμυκητιακό σπρέι.

Σκούρα μούχλα

Εμφάνιση: Μαύρες κηλίδες στα φύλλα και στον βλαστό.
Αιτία: Η μελίτωση του φυτού από μικρά έντομα όπως η μελίγκρα και ο ψευδόκοκκος, ελκύει την σκούρα μούχλα.
Θεραπεία: Εφαρμώστε αντιμυκητιακό σαπούνι η λάδι στις μολυσμένες περιοχές του φυτού για να αποτρέψετε την εξάπλωση.

Το τυχερό μπαμπού στην κινέζικη κουλτούρα

κινέζικο μπαμπού
Στο κινέζικο σύστημα του φενγκ σούι, το τυχερό μπαμπού παίζει σημαντικό ρόλο. Το φενγκ σούι είναι ένα σύστημα πίστης που ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί την ενέργεια, φέρνοντας στους ανθρώπους ευτυχία και αρμονία με το περιβάλλον.

Το κινέζικο όνομα του φυτού είναι fu gui zhu και σημαίνει: “Fu” τύχη και ευημερία, “Gui” δύναμη και τιμή, “Zhu” μπαμπού. Με άλλα λόγια είναι το φυτό που μας δίνει τα καλύτερα ιδανικά για μία γεμάτη, τίμια και απολαυστική ζωή.

Το τυχερό μπαμπού και τα 5 στοιχεία του φενγκ σούι

Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως την δύναμη του φενγκ σούι, η εγκατάσταση του τυχερού μπαμπού θα πρέπει να περιέχει και τα πέντε στοιχεία που αντιστοιχούν στο φενγκ σούι.

5 στοιχεία του φενγκ σούι

 • Γη – Βότσαλα ή πέτρες (ή χώμα, αν το φυτό βρίσκεται σε γλάστρα με χώμα).
 • Νερό – Νερό για να διατηρηθεί το φυτό.
 • Ξύλο – Ο βλαστός του φυτού αντιπροσωπεύει το ξύλο.
 • Φωτιά – Μία κόκκινη κορδέλα τυλιγμένη στο φυτό αντιπροσωπεύει την φωτιά.
 • Μέταλλο – Μία γυάλινη γλάστρα (το γυαλί θεωρείται ως μέταλλο στο σύστημα φενγκ σούι). Αν χρησιμοποιείτε διαφορετικό τύπο γλάστρας, μπορείτε να ρίξετε μέσα ένα νόμισμα.

Τοποθέτηση του τυχερού μπαμπού

Τοποθέτηση τυχερού μπαμπού
Τοποθετώντας το φυτό ανατολικά στο σπίτι σας, θεωρείται ότι θα προσφέρει σε όλα τα μέλη της οικογένειας καλοζωία και υγεία. Αν το τοποθετήσετε νοτιοανατολικά, υποτίθεται ότι ελκύει πλούτη και ευημερία.

Δίνοντας και λαμβάνοντας ένα τυχερό μπαμπού

Στην κινέζικη κουλτούρα αυτό το φυτό είναι πολύ δημοφιλές για δώρο σε συγγενείς, φίλους, δασκάλους και συναδέλφους. Δίνεται σε αρκετές περιπτώσεις όπως τα γενέθλια, ο γάμος, μία επέτειος και προαγωγή στην δουλειά. Φέρνει τύχη όχι μόνο στον αποδέκτη, αλλά και στον δότη.

τύχη μπαμπου

Πολλοί αναρωτιούνται αν επιτρέπεται να το αγοράσεις ή πρέπει αποκλειστικά να στο δωρίσουν ώστε να ισχύει η καλοτυχία. Η απάντηση είναι πως είτε το αγοράσετε, είτε σας το δωρίσουν, οι ιδιότητες του φυτού παραμένουν οι ίδιες.

Αριθμοί βλαστών και η σημασία τους στο φενγκ σούι

Σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι, η θετική ενέργεια του φυτού διαφέρει ανάλογα τον αριθμό των βλαστών που βρίσκονται μαζί. Η αποκωδικοποίηση της έννοιας κάθε αριθμού είναι η εξής:

 • 1 βλαστός – Γνωστό ως “ο τυχερός κορμός” διότι συμβολίζει τον μοναδικό κορμό χωρίς ρίζες. Φέρνει ευημερία και μακροζωία.
 • 2 βλαστοί – Φέρνει αγάπη και διπλή τύχη. Σαν δώρο εκφράζει την αγάπη και την στοργή.
 • 3 βλαστοί – Φέρνει ευτυχία και προαγωγή στην δουλειά. Πολύ δημοφιλές δώρο.
 • 4 βλαστοί – Φέρνει κακοτυχία. Μην το κάνετε ποτέ δώρο (ο αριθμός 4 στην κινέζικη γλώσσα προφέρεται σαν τη λέξη “θάνατος” και θεωρείται εξαιρετικά γρουσούζικος).
 • 5 βλαστοί – Ελκύει θετική ενέργεια στα αισθηματικά, την φυσική κατάσταση, στο μυαλό και στο πνεύμα.
 • 6 βλαστοί – Δημιουργεί ευκαιρίες να αυξήσετε τα πλούτη σας.
 • 7 βλαστοί – Φέρνει θετική ενέργεια συνολικά στην υγεία.
 • 8 βλαστοί – Αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη και αυξάνει τη γονιμότητα.
 • 9 βλαστοί – Απονέμει μεγάλη τύχη στον αποδέκτη.
 • 10 βλαστοί – Εκφράζει την ευχή για μία ζωή ολοκληρωμένη, με ευτυχία και τελειότητα.
 • 21 βλαστοί – Μία τεράστια ευλογία για μεγάλα πλούτη και δυνατή υγεία.

Τελικές σκέψεις

Είτε διαλέξετε να αποκτήσετε ένα τυχερό μπαμπού λόγω της σημαντικότητας του στο σύστημα φενγκ σούι, η απλά επειδή είναι ένα πολύ όμορφο φυτό, πραγματικά δεν μπορείτε να θεωρήσετε την επιλογή σας σαν λάθος.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας δίδαξε, τόσο μερικά χρήσιμα πράγματα σχετικά με την φροντίδα του φυτού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσετε, όσο και για την σημασία του στην κινέζικη κουλτούρα και το φενγκ σούι.ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here