Γαϊδουράγκαθο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες – Ολοκληρωμένος οδηγός

0
γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα υποτιμημένο φυτό που συχνά παραβλέπεται στον κόσμο της φυτικής ιατρικής. Είναι κρίμα γιατί αυτό το υπέροχο βότανο έχει τόσα πολλά οφέλη και χρήσεις. Εκτός από το ότι είναι όμορφο, το γαϊδουράγκαθο έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τις ηπατικές παθήσεις. Υπάρχουν δύο βασικά είδη γαϊδουράγκαθου, το μοβ και το λευκό. Η μοβ ποικιλία είναι η πιο ισχυρή όταν πρόκειται να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία σας. Ας δούμε τις ιδιότητές του, τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε για καλύτερη υγεία.

Τι είναι το γαϊδουράγκαθο;

Είναι φυτό του γένους “Cnicus“. Υπάρχουν πολλά είδη γαϊδουράγκαθου, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι βρώσιμα. Τα πιο γνωστά είδη είναι το καρδάκι, το γαϊδουράγκαθο της αγκινάρας, το γαϊδουράγκαθο της γουρούνας και το κοινό γαϊδουράγκαθο του γάλακτος.

Αν και συνήθως ονομάζονται γαϊδουράγκαθα, δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα άλλα γαϊδουράγκαθα, τα οποία είναι μέλη του γένους “Urtica”. Xρησιμοποιείται συχνά για φαρμακευτικούς σκοπούς. Περιέχει φλαβονοειδή, μέταλλα και βιταμίνες (ιδίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β), καθώς και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης ένα φυσικό διουρητικό και βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Με κύρια δραστική ουσία την σιλυμαρίνη είναι ένα ακόμα βότανο που συσχετίζεται με την οικογένεια της αμβροσίας και της μαργαρίτας. Από τα άνθη του καλοκαιριού κυρίως χρησιμοποιούνται οι σπόροι που τους μαζεύουμε το καλοκαίρι όταν θα έχουν ξεραθεί εντελώς. Τώρα αυτοί οι σπόροι του εμπεριέχουν γύρω στο 65% – 80% σιλυμαρίνη, όπου φυσικά είναι και η κύρια δραστική ουσία του.

Πώς λειτουργεί το γαϊδουράγκαθο;

Οι καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του φυτού αποδίδονται στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι ενώσεις του έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στον καθαρισμό του αίματός σας και στην πρόληψη των θρόμβων στο αίμα. Προστατεύουν επίσης το συκώτι απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Είναι μια θρεπτική τροφή που μπορείτε να τρώτε σε καθημερινή βάση. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους κινδυνεύουν από διάφορα προβλήματα υγείας.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε γαϊδουράγκαθο;

Τα πολλά οφέλη του φυτού περιλαμβάνουν την ικανότητά του να προστατεύει το συκώτι σας από τις τοξίνες και την ηπατική βλάβη που μπορεί να συνοδεύει. Λειτουργεί επίσης ως εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει την καρδιά σας από βλάβες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Είναι ένα ισχυρό βότανο που συνοδεύεται από πολλά οφέλη. Ορισμένα από τα οφέλη του ως προς την υγεία περιλαμβάνουν:
1. Προστατεύει από τη βλάβη του ήπατος και τις τοξίνες
2. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό
3. Προστατεύει την καρδιά σας από βλάβες
4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
5. Βοηθάει στην σύσφιξη πόρων
6. Βοηθάει στον καθαρισμό δέρματος
7. Έχει πολύ ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες
8. Προστατεύει από τη βλαβερή ακτινοβολία
9. Ενδυνάμωση μαλλιών (σε συνδυασμό με το αμυγδαλέλαιο)

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά οφέλη του φυτού. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το φυτό είναι ασφαλές για καθημερινή χρήση και έχει πολύ λίγες παρενέργειες.

Άλλα οφέλη του γαϊδουράγκαθου

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα απίθανα οφέλη του:

1. Βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
2. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη θεραπεία του διαβήτη.
3. Προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου.
4. Αντιμετωπίζει τις αλλεργίες, το άσθμα και την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD).
5. Αντιμετωπίζει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και τη νόσο του Crohn.
6. Βοηθά στη θεραπεία του άσθματος, των αλλεργιών, του IBS και της νόσου του Crohn.
7. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα.
8. Προστατεύει από καρδιακές και ηπατικές παθήσεις.
9. Προστατεύει από πεπτικά προβλήματα, λοιμώξεις και καρκίνους.
10. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγιή πέψη.
11. Μειώνει τις ρυτίδες και προάγει το νεανικό δέρμα.

Και τέλος Αποτρέπει τις αιμορροΐδες. Η κατανάλωση του αποτρέπει την εξάπλωσή τους και σας παρέχει μεγάλη ανακούφιση από το πρήξιμο.

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης και ως αντίδοτο για την δηλητηρίαση από μανιτάρια. Επιπρόσθετα, μπορεί να μας προσφέρει και προστασία στο συκώτι από διάφορες βλάβες που έχουν προκληθεί από χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, ψυχοτρόπα φάρμακα και υπερφόρτωση σιδήρου.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γαϊδουράγκαθο για βέλτιστα οφέλη

Για να απολαύσετε τα πολλά οφέλη του, πρέπει πρώτα να το αγοράσετε και να το αποθηκεύσετε σωστά. Αναζητήστε φρέσκα φυτά που έχουν πράσινα φύλλα που δεν είναι μαραμένα ή αποχρωματισμένα. Εάν το αγοράζετε αποξηραμένο, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει αποχρωματιστεί. Μόλις το επιλέξετε πρέπει να τον αποθηκεύσετε σωστά.

Είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως. Εάν καταναλώνετε το φυτό τακτικά, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι το καταναλώνετε με προσοχή και μην καταναλώνετε πάρα πολύ με τη μία. Κατά την κατανάλωση του, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με τρόπο που μεγιστοποιεί τα οφέλη του.

Αυτό περιλαμβάνει:
1. Χρήση του φρέσκου φυτού
2. Το φρέσκο φυτό είναι πιο ισχυρό από την αποξηραμένη εκδοχή του.
3. Χρήση ολόκληρου του φυτού
4. Τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες είναι όλα ευεργετικά.
5. Σωστή δοσολογία
6. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία για τη σωστή δοσολογία για τις ανάγκες σας.

Συνταγές με γαϊδουράγκαθο

1. Τα αποξηραμένα φύλλα του σε μορφή σκόνης αν τα ανακατέψουμε με λίγο νερό βοηθούν σημαντικά της μητέρες που θηλάζουν να έχουν περισσότερο γάλα, καθώς βοηθάει και για τα παράσιτα των εντέρων.
Μπορούμε επίσης να ανακατέψουμε την σκόνη με λίγο νερό και να κάνουμε καθιστά λουτρά έτσι ώστε να βοηθηθούμε με τις αιμορροΐδες.

2. Σαν ρόφημα βράστε 30γρ. ρίζες ή σπόρους ή ακόμα και ολόκληρο το φυτό το οποίο έχετε ψιλοκόψει σε 1 λίτρο νερό για περίπου 10 λεπτά. Έπειτα σουρώστε το και πίνετε μια κουταλιά της σούπας κάθε 2 ώρες. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε και για κομπρέσες και σε πλύσεις.

3. Καθαρίστε και πλύνετε τις ρίζες και αφού τις βράσετε, μπορείτε να τις φάτε και να πιείτε το νερό.

4. Σαν έγχυμα: 30γρ. γαϊδουράγκαθο σε 4 φλιτζάνια βραστό νερό, το πίνετε σε δόσεις κρασοπότηρου γιατί καθαρίζει το αίμα, ρίχνει τον πυρετό και τονώνει.

5. Για τον ψευδάνθρακα κοπανίστε ρίζες, τοποθετήστε τον πολτό επάνω στο σπυρί και δέστε το με μια γάζα για 4 με 5 ώρες, ώστε να μαζέψει το πύο και να ανοίξει.

6. Κρασί: Βράστε ρίζες, σπόρους, κρασί ή ακόμα και ολόκληρο το φυτό μέχρι το κρασί να πυκνώσει καλά. Έπειτα σουρώστε το και φυλάξτε το. Πιείτε ένα ποτηράκι του λικέρ πριν από το φαγητό σας σαν ορεκτικό και τονωτικό.

7. Βάμμα: 20 γραμμάρια κοπανισμένους σπόρους σε 200 γραμμάρια καθαρό οινόπνευμα, το αφήνουμε για 15 ημέρες στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος, σουρώνουμε και φυλάμε το βάμμα και πίνουμε μια κουταλιά σούπας διαλυμένη σε νερό πριν από κάθε φαγητό και εξωτερικά το βάζετε σε κομπρέσες στο συκώτι, τη σπλήνα και τη χολή από 1 έως 8 ώρες. Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα χρησιμοποιήστε μια κρέμα πριν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν καταναλώνεται σε μεγάλες δοσολογίες προκαλεί έμετο. Για αυτό στις υψηλές δόσεις το χρησιμοποιούν ώστε να αποτρέψουν μια δηλητηρίαση προκαλώντας έμετο και άδειασμα του στομάχου.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Όπως αναφέρθηκε, το γαϊδουράγκαθο γάλακτος είναι πολύ ασφαλές για καθημερινή χρήση. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη υπερβολικής ποσότητας ταυτόχρονα. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι περίπου 400-450mg κάθε μέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κάποιες ήπιες παρενέργειες, όπως ναυτία, κοιλιακές κράμπες, διάρροια και έμετο.

Εάν είστε αλλεργικοί στην αλευρώδη, μπορεί επίσης να έχετε και αλλεργική αντίδραση στο γαϊδουρ-άγκαθο.

Πόσο καιρό πρέπει να πίνω γαϊδουράγκαθο;

Η εικόνα που έχουμε από τις σχετικές πηγές μέσω διαδικτύου είναι πως η χρήση του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Λάδι Γαϊδουράγκαθου

Το λάδι από γαϊδουράγκαθου προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη των σπόρων του, ώστε να μην υπάρχει καταστροφή των ενεργών συστατικών των σπόρων.

Αποτελεί μια πλούσια πηγή Ω3 και λινελαϊκού οξέος. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών τα οποία έχουν πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και Βιταμίνη Ε. Το φυτικό αυτό λάδι έχει ένα ήπιο άρωμα, μια ήπια γεύση και μπορούμε να το προσθέσουμε σε σπιτικές σάλτσες καθώς και σε σαλάτες. Μπορούμε όμως να το καταναλώνουμε και ωμό (1 με 2 κουταλιές κάθε μέρα).

Συμπερασματικά

Είναι ένα θαυμάσιο βότανο που είναι ευεργετικό για το συκώτι και την υγεία σας γενικότερα. Είναι ασφαλές για καθημερινή χρήση και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here