Ενότητες περιεχομένου
Οι γλυκοπατάτες μπορούν να μεγαλώσουν σε οποιονδήποτε κήπο. Το μέρος από το οποίο τρώμε από την γλυκοπατάτα είναι ο βολβός και μοιάζει αρκετά με τα φύλλα της γλυκοπατάτας που έχουμε σαν διακοσμητικό φυτό.
Τι είναι οι γλυκοπατάτες;
Παρ’ όλο που είναι πάρα πολύ γνωστές, πολλοί λίγοι γνωρίζουν πως πρόκειται για δυο διαφορετικά λαχανικά. Δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με τις κανονικές πατάτες όπως όλοι ξέρουμε.
Εκείνες με το πορτοκαλί χρώμα στο εσωτερικό τους είναι οι πιο γνωστές αλλά γενικά μπορεί να είναι λευκές, κίτρινες ακόμη και μωβ.
Χρειάζονται περίπου 4 μήνες με ζεστή θερμοκρασία για να μεγαλώσουν και είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία. Υπάρχει και κατηγορία θάμνου σε περίπτωση που έχεις μικρό κήπο.
Καλλιεργώντας γλυκοπατάτες
Οι γλυκο πατάτες χρειάζονται όξινο έδαφος για να μεγαλώσουν. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι από 5.0 μέχρι και 6.5. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικρά κομμάτια βολβού για να τα καλλιεργήσεις.
Μπορείς να κόψεις μια γλυκοπατάτα στη μέση και να την τοποθετήσεις σε ένα μία μικρή γλάστρα με νωπό χώμα. Αυτό που πρέπει να κάνεις μετά είναι να καλύψεις τα κομμάτια με χώμα και να τα κρατήσεις νωπά και ζεστά.
Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να φυτρώνουν ρίζες και μετά από λίγο τα φύλλα. Θα είναι έτοιμες για να φυτευτούν στο έδαφος μετά όταν θα είναι 4 με 8 εκατοστά ψηλές (υπολόγισε περίπου 6 βδομάδες).
Πότε μπορείς να φυτέψεις τις γλυκοπατάτες
Μπορείς να τις φυτέψεις στο έδαφος όταν θα είναι ζεστό και δεν υπάρχει καθόλου πάγος ή κρύο. Κάποιες φορές για να υπάρχει προβάδισμα φυτεύονται σε υπερυψωμένες σειρές περίπου 8΄΄.
Αυτό βοηθάει στο να ζεσταθεί το έδαφος πιο γρήγορα και γλυκιές πατατούλες μας δεν θα μουχλιάσουν από την υγρασία. Επίσης, εάν το κλίμα δεν είναι τόσο ζεστό μπορείς να τοποθετήσεις ένα μαύρο πλαστικό πάνω στο έδαφος για να ζεσταθεί πιο γρήγορα.
Πρέπει να υπάρχει επίσης ένα κενό μεταξύ τους, περίπου 12 με 18 ίντσες μακριά και 3 με 4 μέτρα μεταξύ των σειρών. Πρέπει να υπάρχει μπόλικος χώρος για να μπορέσουν να απλωθούν.
Μπορείς να τις φυτέψεις σε έδαφος το οποίο θα είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και μετά άστες να μεγαλώσουν. Δεν χρειάζονται πότισμα, παρά μόνο πριν τις μαζέψεις (περίπου 3 με 4 βδομάδες πριν).
Χρειάζονται ήλιο και λίγη σκιά για να μπορέσουν να μεγαλώσουν σωστά. Σε περίπτωση που θες να χρησιμοποιήσεις τα φύλλα τους για σαλάτα μπορείς να το κάνεις αλλά με μέτρο γιατί τα χρειάζονται τα φύλλα για να μεγαλώσουν.
Η μεγάλη στιγμή της συγκομιδής
Μπορείς να ξεκινήσεις να τις μαζεύεις όταν το φύλλωμα τους αρχίζει να κιτρινίζει. Βέβαια εάν παγώσει το φύλλωμα, λογικά θα γλιτώσουν αλλά προσοχή γιατί δεν θέλεις να αρχίσουν να σαπίζουν.
Όταν θα σκάψεις πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και δεν θέλεις να καταστραφούν. Μπορούν να αντέξουν τη ξηρασία αλλά μην ξεχνάς να τις ποτίζεις τακτικά.
Παράσιτα και προβλήματα με τις γλυκοπατάτες
Οι κάμπιες είναι κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Επίσης μπορείς να αντιμετωπίσεις τις ασθένειες με το να αλλάζεις κάθε φορά το μέρος που τις φυτεύεις στον κήπο σου.
Διαφορές ανάμεσα σε κόκκινη και άσπρη γλυκοπατάτα
Ας δούμε λοιπόν και μερικές διαφορές που έχει η κόκκινη γλυκοπατάτα από την άσπρη γλυκοπατάτα.
Κάντε μια αναζήτηση και θα βρείτε πάρα πολλές και απίθανες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε με τις απίθανες γλυκιές πατατούλες.