Καμινάδα τζακιού: Γιατί και πότε πρέπει να την καθαρίσετε

0
καμινάδα τζακιού

Τίποτα δεν συγκρίνεται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού με ένα παραδοσιακό τζάκι που καίει ξύλα. Τα τζάκια αερίου έχουν τη χάρη τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σου δίνουν την αίσθηση του “ζεστού” σπιτικού με τα κροταλίσματα του ξύλου και τις σπινθηροβόλες φλόγες.

καμιναδα τζακιου

Ωστόσο ο ρεαλισμός έχει την τιμή του. Μία κακοδιατηρημένη καμινάδα τζακιού θα δημιουργήσει ανεπιθύμητες οσμές στο σπίτι και υπάρχει η πιθανότητα να πάρει φωτιά!

Το να ξέρουμε γιατί και πότε να τη συντηρήσουμε, θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και να αποφύγουμε την καταστροφική φωτιά καμινάδας.

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε την καμινάδα τζακιού

πως καθαριζω την καμιναδα
Οι φωτιές από καυσόξυλα δεν είναι καθαρές. Όταν το ξύλο καίγεται, απελευθερώνει ρύπους που κολλάνε στο εσωτερικό της καμινάδας. Το πισσέλαιο είναι μία λαδερή μαύρη ουσία, υποπροϊόν της καύσης του ξύλου. Κολλάει στην καμινάδα και παραμένει εκεί ώσπου να απομακρυνθεί.

Ακόμα, οργανικά εύλεκτα θραύσματα μπαίνουν στην καμινάδα από τον αέρα. Σε συνδυασμό με την θερμότητα και το πισσέλαιο, ο κίνδυνος να πάρει η καμινάδα τζακιού φωτιά είναι μεγάλος.

Οι φωτιές της καμινάδας ακούγονται σαν σπάσιμο κλαριών και μικρές εκρήξεις. Οι ρύποι που έχουν συσσωρευθεί σε αυτήν, πέφτουν μέσα στο τζάκι και λερώνουν το σπίτι. Μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η πιθανότητα τα κομμάτια ρύπων να καίγονται ταυτόχρονα.

φωτια στην καμινάδα

Στην άσχημη στιγμή μίας τέτοιας φωτιάς, ο ιδιοκτήτης είναι σχεδόν ανίκανος να την αντιμετωπίσει. Χρειάζεται να σβηστεί με νερό από την πυροσβεστική, από πάνω προς τα κάτω.

Πότε να καθαρίσετε την καμινάδα τζακιού

Οι καμινάδες θα πρέπει να καθαρίζονται το αργότερο μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, πριν χρειαστεί να ανάψετε το τζάκι. Αν επιλέξετε να την καθαρίστε μόνοι σας, η καλύτερη περίοδος είναι τα μέσα καλοκαιριού. Τότε υπάρχει λιγότερο υγρασία και ήπιες συνθήκες για να γίνει καθαρότερη δουλειά.

εργαλεια καθαρισμου καμιναδας

Επιπρόσθετα στους προγραμματισμένους καθαρισμούς καμινάδας, θα πρέπει να την καθαρίσετε αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμβάντα:

  • Καπνιά και πισσέλαιο πέφτουν μέσα στο τζάκι σας κατά την διάρκεια της φωτιάς.
  • Ρύποι σε σχήμα κυψέλης δημιουργούνται μέσα στην καμινάδα.
  • Καίτε πολλά τεχνητά και ποτισμένα με φάρμακα ξύλα.
  • Ανάβετε το τζάκι πολύ συχνά και με μεγάλες φωτιές.
  • Εάν καίτε πολλά χλωρά ξύλα που δημιουργούν παραπάνω καπνό.

Συμβουλές

Ο καθαρισμός που αφορά την καμινάδα τζακιού είναι δουλειά βρόμικη, χρονοβόρα και ελαφρώς επικίνδυνη. Προτείνουμε να τον αναθέσετε σε κάποιο συνεργείο καθαρισμού εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με ανάλογες εργασίες.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να το κάνετε μόνοι σας, η ασφάλεια είναι το κυριότερο σημείο της προσοχής σας. Εφοδιαστείτε με μάσκες προσώπου και μία σταθερή σκάλα. Εξοικειωθείτε με την χρήση τους πριν ξεκινήσετε.

Θα χρειαστείτε υπομονή και αφοσίωση σε αυτό που κάνετε. Προτείνουμε ισχυρά να καθαρίστε την καμινάδα σας όταν δεν έχετε προγραμματίσει τίποτα για τις επόμενες 3-4 ώρες της ημέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here