Κουζίνα αερίου ή ηλεκτρική; Τα υπέρ και τα κατά

κουζίνα αερίου
λέβητες baxi
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σας αρέσει η παράδοση ή το μοντέρνο σας τραβάει περισσότερο; Όταν ψάχνετε για κουζίνα, μπορεί να είναι δύσκολο να καθορίσετε ποια εμφάνιση ταιριάζει στο σπίτι σας. Το δίλημμα όμως, δεν μένει μόνο στην εμφάνιση.

Για τις κουζίνες υπάρχουν δύο είδη στην επιλογή που θα κάνετε. Η ηλεκτρική και η κουζίνα αερίου. Στην πρώτη, αρκεί μία σύνδεση στο ρεύμα ενώ στην δεύτερη θα χρειαστείτε σύνδεση με κάποια παροχή προπανίου ή φυσικού αερίου.

κουζίνες αερίου

Στον σχεδιασμό μίας καινούριας κουζίνας υπάρχει πάντα η επιλογή της κουζίνας αερίου. Ωστόσο, ακόμα και αν έχετε τις εγκαταστάσεις να την υποστηρίξετε, αξίζει την αγορά; Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά και στις δύο επιλογές.

Θετικά ηλεκτρικής κουζίνας

Εύκολη στο καθάρισμα

Η αλήθεια να λέγετε, οι ηλεκτρικές κουζίνες είναι ευκολότερες στον καθαρισμό τους από τις αερίου. Ειδικά εκείνες με το καλογυαλισμένο γυαλί στην επιφάνεια, αρκούνται σε μερικά περάσματα βρεγμένης πετσέτας.

Εύκολο άναμμα και ακριβής θερμοκρασία

Είναι γνωστό σε όλους η ευκολία του γυρίσματος ενός κουμπιού και η αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας που μας προσφέρει. Ιδιαίτερα βολικό σε συνταγές μαγειρέματος που απαιτούν καθορισμένο χρόνο και θερμοκρασία.

Θετικά ηλεκτρικής κουζίνας

Πολυχρηστικότητα

Με άφθονα μεγέθη στην αγορά, σίγουρα θα βρείτε το μοντέλο και τις διαστάσεις που θα ταιριάξουν σαν γάντι στην κουζίνα σας. Ο μόνος περιορισμός είναι η ύπαρξη μίας πρίζας κοντά.

Κομψότητα και ομορφιά

Αν επιθυμείτε η κουζίνα σας να είναι στιλάτη και όμορφη, η ηλεκτρική θα πρέπει να είναι η επιλογή σας. Με ένα γυάλινο μοντέλο, πετυχαίνετε όχι μόνο λειτουργικότητα, αλλά και κομψή αισθητική στον χώρο.

Χαμηλό κόστος τοποθέτησης

Εκτός από εύκολη στην χρήση, η ηλεκτρική κουζίνα είναι εύκολη και στην τοποθέτηση. Δεν χρειάζεται να έρθει ειδικός στο σπίτι σας για την σύνδεση στο ρεύμα καθώς είναι μία διαδικασία εξαιρετικά απλοποιημένη για να την κάνετε μόνοι σας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στην ηλεκτρική κουζίνα υπάρχει μεγάλη ευκολία σε νέους μάγειρες. Δεν χρειάζονται περίπλοκες κινήσεις για να στερεώσετε τα μαγειρικά σκεύη στις εστίες. Επίσης ο έξτρα αποθηκευτικός χώρος στο κάτω μέρος, βολεύει για μερική αποθήκευσή τους.

ilektriki kouzina

Αρνητικά ηλεκτρικής κουζίνας

Μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας

Κατά μέσο όρο οι ηλεκτρικές κουζίνες κοστίζουν παραπάνω από τις αερίου λόγω του ρεύματος που καταναλώνουν. Με μέτρια χρήση της κουζίνας όμως, η διαφορά δεν είναι και τόσο αισθητή.

Αξιοπιστία και ανθεκτικότητα

Σε περίπτωση μίας διακοπής ρεύματος, το μαγείρεμα θα καταστεί απλά αδύνατο. Επίσης το γυάλινο πάνω μέρος της εστίας δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο το ανάλογο σιδερένιο της κουζίνας αερίου.

Λεκιάζει εύκολα

Όσο προσεκτικοί και να είστε, το να παραμείνει καθαρή (ακόμα και χωρίς να μαγειρέψετε) είναι πολύ δύσκολο. Η παραμικρή σκόνη ή κόκκοι ζάχαρης και καφέ, θα τραβάνε το βλέμμα σας συχνά.

Θετικά κουζίνας αερίου

Γρηγορότερο και ενιαίο ψήσιμο

Αν αναρωτιέστε ποια εκ των δύο θα ψήσει καλύτερα το φαγητό, η απάντηση είναι σχεδόν πάντα η κουζίνα αερίου. Οι φλόγες απλώνονται ομοιόμορφα στον πάτο και στο πλάι της κατσαρόλας, ζεσταίνοντας παντού το σκεύος με μεγαλύτερη ταχύτητα.

κουζίνες αερίου

Χαμηλό κόστος λειτουργίας

Το φυσικό αέριο είναι σχεδόν πάντα φθηνότερο κατά από το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν έχετε ήδη τις εγκαταστάσεις, το κόστος μαγειρέματος στο σπίτι σας θα πέσει κατά 10% με 30%.

Γρηγορότερο άναμμα εστίας

Το άναμμα της εστίας μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο της ηλεκτρικής, όμως η θερμοκρασία που επιθυμείτε επιτυγχάνεται πολύ γρηγορότερα. Με την εμφάνιση της φλόγας η θερμοκρασία είναι σχεδόν έτοιμη!

Ορατή πηγή θερμότητας

Καθώς μπορείτε να δείτε την φλόγα στην κουζίνα σας, είναι δύσκολο να ξεχάσετε ένα μάτι αναμμένο. Μπορεί να φαίνεται σαν μικρή λεπτομέρεια, αλλά σίγουρα θα αποτρέψει ένα αθέμιτο ατύχημα.

Αρνητικά κουζίνας αερίου

Μεγάλο κόστος εγκατάστασης

Τυπικά, μία κουζίνα αερίου είναι ακριβότερη στην εγκατάσταση και τοποθέτηση από την ηλεκτρική. Σε συνδυασμό με την πιθανή αγορά και συντήρηση μίας δεξαμενής, το κόστος μπορεί να ανέβει σημαντικά.

Αρνητικά κουζίνας αερίου

Αναμμένες φλόγες

Εάν ανησυχείτε για τις αναμμένες φωτιές στην κουζίνα σας, η κουζίνα αερίου δεν είναι για εσάς. Άξιο αναφοράς είναι επίσης, ότι σε περίπτωση διαρροής, υπάρχει κίνδυνος η ατμόσφαιρα να γίνει τοξική.

Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει σωστή απάντηση στην ερώτηση ηλεκτρική κουζίνα ή αερίου. Η σωστή επιλογή είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας, την διακόσμηση, αλλά και την τσέπη σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
λέβητες baxi

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here