Βασιλικός πολτός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αναλυτικά

0
Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός ή διαφορετικά Roayla Jelly είναι μια ζελατινώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες για να ταΐσει τις βασίλισσες και τα μικρά τους. Πωλείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής για τη θεραπεία ποικίλων σωματικών παθήσεων και χρόνιων ασθενειών. Ενώ έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην παραδοσιακή ιατρική, οι εφαρμογές του στη δυτική ιατρική παραμένουν αμφιλεγόμενες.

Τι είναι ο Βασιλικός πολτός

Ο Βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες έκκριμα που παράγεται από τις εργάτριες μέλισσες. Συνήθως περιέχει περίπου 60% έως 70% νερό, 12% έως 15% πρωτεΐνες, 10% έως 16% ζάχαρη, 3% έως 6% λίπη και 2% έως 3% βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα. Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα.

Αυτό το προϊόν πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι οι μέλισσες το χρησιμοποιούν για να αναθρέψουν βασίλισσες. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον βασιλικό πολτό ως φάρμακο. Μην συγχέετε τον βασιλικό πολτό με τη γύρη της μέλισσας, το κερί μέλισσας, το δηλητήριο της μέλισσας ή την πρόπολη.

Χρησιμοποιείται για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Χρησιμοποιείται επίσης για τον διαβήτη, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), την παχυσαρκία και πολλές άλλες καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχουν καλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.

Τι περιέχει ο Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός αποτελείται από νερό, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Η πλήρης χημική σύνθεση του βασιλικού πολτού είναι άγνωστη, αλλά οι θετικές επιδράσεις του στην υγεία πιστεύεται ότι προέρχονται από τις μοναδικές πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα του.

Αυτές περιλαμβάνουν εννέα γλυκοπρωτεΐνες συλλογικά γνωστές ως κύριες πρωτεΐνες βασιλικού πολτού (MRJPs) και δύο λιπαρά οξέα, το trans-10-Υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ και το 10-Υδροξυδεκανοϊκό οξύ.

Περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των πηγών βασιλικού πολτού.

Μερικές από τις βιταμίνες που υπάρχουν περιλαμβάνουν:

1. Θειαμίνη (Β1)
2. Ριβοφλαβίνη (Β2)
3. Παντοθενικό οξύ (Β5)
4. Πυριδοξίνη (Β6)
5. Νιασίνη (Β3)
6. Φολικό οξύ (Β9)
7. Ινοσιτόλη (Β8)
8. Βιοτίνη (Β7)

Οφέλη του Βασιλικού πολτού

Αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Ο βασιλικός πολτός υποστηρίζεται ευρέως ότι μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Σε πολλαπλές μελέτες δοκιμών σε ζώα, συγκεκριμένα αμινοξέα, λιπαρά οξέα και φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στον βασιλικό πολτό φαίνεται να έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες δείχνουν μειωμένα επίπεδα προφλεγμονωδών χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με βασιλικό πολτό. Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, λείπουν ανθρώπινες μελέτες. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τη θεραπεία της φλεγμονής με βασιλικό πολτό.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους αποδεικνύουν ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης και ως εκ τούτου να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, συγκεκριμένες πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Μια μελέτη 12 εβδομάδων έδειξε ότι τα κουνέλια με συμπλήρωμα βασιλικού πολτού μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης LDL κατά 28% και 23%, αντίστοιχα.

Ομοίως, μια μελέτη ενός μηνός σε ανθρώπους έδειξε 11% και 4% μείωση των επιπέδων ολικής και «κακής» LDL χοληστερόλης σε άτομα που έπαιρναν περίπου 3 γραμμάρια βασιλικού πολτού καθημερινά.

Ενώ αυτές οι μελέτες είναι ελπιδοφόρες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης του βασιλικού πολτού για την υγεία της καρδιάς.

Βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων και στην αποκατάσταση του δέρματος

Ο βασιλικός πολτός τόσο από το στόμα όσο και τοπικά, μπορεί να υποστηρίξει την επούλωση πληγών και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακή δράση, η οποία μπορεί να κρατήσει τις πληγές καθαρές και απαλλαγμένες από μόλυνση.

Μια μελέτη σε ζώα αποκάλυψε αύξηση στην παραγωγή κολλαγόνου σε αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε εκχύλισμα βασιλικού πολτού. Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη ζωτικής σημασίας για την επισκευή του δέρματος.

Μια άλλη μελέτη μελέτη έδειξε σημαντικά ενισχυμένη ικανότητα επιδιόρθωσης ιστού σε ανθρώπινα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με βασιλικό πολτό. Σαφώς όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του βασιλικού πολτού στην επούλωση των πληγών και την επιδιόρθωση των ιστών.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να προστατεύσει την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες στον βασιλικό πολτό χαλαρώνουν τα λεία μυϊκά κύτταρα στις φλέβες και τις αρτηρίες σας, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα εξέτασε ένα συμπλήρωμα που συνδυάζει βασιλικό πολτό με άλλες ουσίες που προέρχονται από μέλισσες και διαπίστωσε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, ο ακριβής ρόλος που έπαιξε σε αυτό το συμπλήρωμα είναι ασαφής.

Θεραπεία της χρόνιας ξηροφθαλμίας

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να θεραπεύσει την ξηροφθαλμία όταν λαμβάνεται από το στόμα.

Μελέτη ενός ζώου και ενός μικρού ανθρώπου έδειξε βελτιώσεις στη χρόνια ξηροφθαλμία για όσους έλαβαν από του στόματος βασιλικό πολτό. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτή η ουσία που προέρχεται από τη μέλισσα μπορεί να αυξήσει την έκκριση δακρύων από τους δακρυϊκούς αδένες μέσα στα μάτια σας.

Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από την ανθρώπινη μελέτη. Έτσι, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως λύση χαμηλού κινδύνου για τη χρόνια ξηροφθαλμία.

Αποτελεσματικό για την Αντι-γήρανση

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης με διάφορους τρόπους. Μερικές μελέτες δείχνουν αυξημένη διάρκεια ζωής και βελτιωμένη γνωστική απόδοση σε αρουραίους που έλαβαν από του στόματος βασιλικό πολτό.

Περιλαμβάνεται μερικές φορές σε προϊόντα τοπικής φροντίδας δέρματος για να υποστηρίξει τη διατήρηση ενός υγιούς, νεανικού δέρματος.

Έρευνα σε ζώα δείχνει ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να υποστηρίξει την αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου και την προστασία από βλάβες του δέρματος που σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ανοσολογική απόκριση του σώματός σας σε ξένα βακτήρια και ιούς. Τα MRJP και τα λιπαρά οξέα στον βασιλικό πολτό είναι γνωστό ότι προάγουν την αντιβακτηριακή δράση, η οποία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα μόλυνσης και να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πιθανές παρενέργειες του Βασιλικού πολτού

Όταν λαμβάνεται από το στόμα: είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις. Δόσεις έως και 4,8 γραμμάρια την ημέρα για έως και 1 έτος έχουν χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Σε άτομα με άσθμα ή αλλεργίες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα: Ο βασιλικός πολτός είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ όταν εφαρμόζεται στο δέρμα κατάλληλα. Ωστόσο, έχει προκαλέσει φλεγμονή και αλλεργικό εξάνθημα όταν εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής.

Ποιους ωφελεί περισσότερο

Ας δούμε τώρα ποιους ωφελεί περισσότερο ο βασιλικός πολτός καθώς και για το για ποιους είναι κατάλληλος.

Ο βασιλικός πολτός είναι κατάλληλος για:

  • Κατάλληλος για α υγιή άτομα για την ενίσχυση αλλά & πρόληψη του ανοσοποιητικού
  • Κατάλληλος για τα άτομα με τις παρακάτω διαταραχές ή τις παθήσεις ως προς την αντιμετώπιση τους

1. Άτομα με Ψυχολογικές Δυσκολίες

2. Άτομα με δερματικές παθήσεις

3. Άτομα με καρδιαγγειακές ασθένειες

4. Άτομα με στοματικά προβλήματα

5. Άτομα τα οποία είναι Διαβητικοί

6. Άτομα με αναιμία

7. Ηλικιωμένους

Τελικό συμπέρασμα

Ενώ ο βασιλικός πολτός έχει χρησιμοποιηθεί σε αρχαίες ιατρικές πρακτικές για αιώνες, έχει απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό από τους δυτικούς ιατρούς λόγω έλλειψης έρευνας. Ωστόσο, αυτό το προϊόν της μέλισσας, το οποίο είναι διαφορετικό από το μέλι, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική θεραπεία για μια ποικιλία σωματικών και ψυχικών παθήσεων.

Μέχρι σήμερα, πολλοί από τους ισχυρισμούς υγείας που σχετίζονται με τον βασιλικό πολτό παραμένουν αναπόδεικτοι. Το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης έρευνας περιορίζεται σε μελέτες σε ζώα ή σε πολύ μικρές μελέτες σε ανθρώπους.

Η κατάποση βασιλικού πολτού δεν είναι 100% ακίνδυνη. Σοβαρές παρενέργειες όπως αναφυλαξία έχουν κατά καιρούς αναφερθεί.

Αν και η τρέχουσα έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πώς μπορεί να ταιριάζει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here