10 πιο εύκολα παχύφυτα σε έναν κορυφαίο επεξηγηματικό οδηγό

0
όσα πρέπει να ξέρεις για τα παχύφυτα

Τα παχύφυτα έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια Υπάρχουν εκατοντάδες μοναδικές ποικιλίες και σχεδόν ο καθένας μπορεί να τις καλλιεργήσει, συμπεριλαμβανομένων των αρχαρίων. Οι ειδικοί ιστοί αποθήκευσης νερού τους επιτρέπουν να επιβιώνουν σε περιβάλλοντα που είναι πολύ ξηρά για τα περισσότερα άλλα φυτά, έτσι θα κρέμονται εκεί ακόμα κι αν ξεχάσετε να τα ποτίσετε για λίγο.

Ευδοκιμούν επίσης σε ξηρό αέρα και ζεστές θερμοκρασίες, τις οποίες έχουν ήδη τα περισσότερα σπίτια, οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα για να τα μεγαλώσετε στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Εάν είστε νέος στον τομέα των φυτών, εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα παχύφυτα εσωτερικού χώρου για να αγοράσετε καθώς ξεκινάτε τη συλλογή σας και σίγουρα θα δώσουν μια άλλη νότα στην φρέσκια διακόσμηση της κουζίνας ή του σαλονιού σας.

Τι είναι τα παχύφυτα

Μια ερώτηση που μας κάνουν συχνά είναι, τι είναι τα παχύφυτα; Ενώ τα παχυφυτα αυξάνονται σε δημοτικότητα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν αυτά τα καταπληκτικά φυτά. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση.

Έτσι λοιπόν τα παχύφυτα είναι μια ομάδα φυτών που αποθηκεύουν νερό στα φύλλα τους. Τα φύλλα τείνουν να είναι παχιά και σαρκώδη, αλλά ορισμένα είδη έχουν πιο χοντρά φύλλα από άλλα. Τείνουν να ευδοκιμούν σε ξηρά κλίματα και δεν τους αρέσει η πολλή υγρασία.

Όπως με κάθε άλλο φυτό, το σωστό πότισμα θα εξασφαλίσει την καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία τους. Ενώ χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν, μπορούν να αντέξουν παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, βασιζόμενα στο αποθηκευμένο νερό και τα θρεπτικά συστατικά στα φύλλα τους. Αν οι ρίζες τους μείνουν στο νερό για πολύ καιρό θα αρχίσουν να σαπίζουν με αποτέλεσμα να χαλάσουν.

Τα περισσότερα παχύφυτα προτιμούν τις ζεστές θερμοκρασίες και δεν αντέχουν το Πολύ κρύο. Λόγω του νερού που είναι αποθηκευμένο στα φύλλα τους, η αρκετά χαμηλή θερμοκρασία θα έχει ως αποτέλεσμα συχνά το φυτό να πεθάνει ή να πάρει χυλώδη φύλλα.

Κατάλληλο Φως για τα παχύφυτα

Τόσο τα παχύφυτα εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου χρειάζονται γενικά τουλάχιστον 3 ώρες άμεσου ήλιου καθημερινά. Το πρωινό φως του ήλιου θα ήταν προτιμότερο καθώς ο απογευματινός ήλιος μπορεί να είναι πολύ τραχύς. Μερικά από αυτά που δέχονται πολύ ήλιο μπορεί να καταστραφούν και να φαίνονται καμένα από τον ήλιο με ουλές στα φύλλα τους ή ξεπλυμένο χρώμα.

Ειδικά σε ζεστά κλίματα όπου ο ήλιος είναι ο πιο άμεσος, φροντίστε να τα κρατάτε τα σε περιοχές με φιλτραρισμένο ηλιακό φως.

Εναλλακτικά, εκείνα που δεν λαμβάνουν αρκετό ήλιο μπορεί να αρχίσουν να ψηλώνουν με τα φύλλα σε μεγαλύτερη απόσταση. Τα χρωματιστά μπορεί επίσης να γίνουν πράσινα εάν δεν λαμβάνουν αρκετό φως.

Πως ποτίζουμε τα παχύφυτα

Είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να αναπτύσσονται σε ξηρά κλίματα και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται πολύ νερό. Αντίθετα αποθηκεύουν το νερό τους στα φύλλα ή τους μίσχους τους. Όταν τα ποτίζετε βεβαιωθείτε ότι το χώμα είναι στεγνό πριν το επόμενο πότισμα.

Μουλιάστε το χώμα γύρω από το φυτό και μην το ποτίσετε ξανά μέχρι να στεγνώσει το χώμα. Εάν οι ρίζες παραμείνουν υγρές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν, προκαλώντας τη σήψη του φυτού, τα φύλλα θα γίνουν μαύρα και θαμπά και μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν μούχλα.

Γενικά, τα περισσότερα πρέπει να ποτίζονται μόνο μία φορά την εβδομάδα. Αυτό θα ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα και τις συνθήκες του εδάφους σας. Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο συχνά θα πρέπει να τα ποτίζετε, είναι προτιμότερο να τα βυθίζετε κάτω από το νερό.

9+1 Εύκολα και κορυφαία παχύφυτα

1. Burro’s Tail

η ουρα του γαιδαρου παχυφυτο
Η ουρά του Burro ή η ουρά του γαϊδάρου (Sedum morganianum) είναι ένα παχυφυτο που φαίνεται καλύτερα σε ένα κρεμαστό καλάθι ή δοχείο που κάθεται σε προεξοχή, ράφι ή βάση φυτών, ώστε να μπορεί να τυλίγει.

Κάθε στέλεχος μπορεί να φτάσει τα τρία πόδια σε μήκος και είναι γεμάτο με γκριζοπράσινα φύλλα περίπου στο μέγεθος και το σχήμα ενός παχουλού κόκκου ρυζιού. Τα φύλλα έχουν μια χλωμή γυαλάδα πάνω τους που όταν τα σκουπίζεται και μετά τα αγγίζετε, δείχνουν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα.

Επίσης, τα φύλλα είναι εύθραυστα, πέφτουν εύκολα, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε να χειρίζεστε αυτό το φυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. Εγγενής στο Μεξικό, η ουρά του burro προτιμά το έντονο φως για την καλύτερη απόδοση. Μπορείτε να αφήσετε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα, ειδικά το χειμώνα που δεν αναπτύσσεται τόσο ενεργά.

2. Christmas Cactus

κάκτος των Χριστουγέννων
Σε αντίθεση με άλλους κάκτους, ο κάκτος των Χριστουγέννων (Schlumbergera x buckleyi) δεν έχει αιχμηρά αγκάθια. Οι επίπεδοι, σαρκώδεις, τμηματικοί μίσχοι του μπορούν να φτάσουν τα δύο πόδια σε μήκος. Προτιμά επίσης λίγο περισσότερη υγρασία από τον αιχμηρό συγγενή του, οπότε ποτίζετε όποτε το επάνω εκατοστό του εδάφους στο δοχείο του είναι στεγνό.

Διατηρήστε το σε έντονο φως κοντά σε ένα παράθυρο και αυτό το φυτό πιθανότατα θα σας ανταμείψει ανθίζοντας το χειμώνα.

3. Hens-and-Chicks

Hens and Chicks παχυφυτο
Δύο χυμώδη φυτά μοιράζονται το όνομα κότες και νεοσσοί. Είναι στενά συνδεδεμένα, αλλά φαίνονται λίγο διαφορετικά. Και οι δύο παράγουν “κοτοπουλάκια μικρά”, πανομοιότυπα φυτά που απομακρύνονται ελαφρώς.

Το Echeveria elegans όπως το Mexican Snow Ball σχηματίζει επίπεδες ροζέτες σαν λουλούδια με στρογγυλεμένες άκρες και ανθίζει σε σχήμα καμπάνας κάθε χρόνο. Το Sempervivum tectorum, όπως αυτή η συλλογή σχηματίζει επίσης ροζέτες, αλλά κάθε φύλλο τείνει να είναι πιο επίπεδο και πιο μυτερό.

Έχει μικροσκοπικά λουλούδια σε σχήμα αστεριού. Και τα δύο αυτά παχυφυτα έρχονται σε όλα τα είδη των ποικιλιών που προσφέρουν ενδιαφέροντα σχήματα και χρώματα, επομένως είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική η συλλογή τους.

Το Echeveria και το Sempervivum έχουν παρόμοιες ανάγκες όταν καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου. Και τα δύο θα πρέπει να αφήνονται να στεγνώσουν ελαφρώς μεταξύ των ποτισμάτων γιατί η σταθερή υγρασία συχνά προκαλεί σήψη των μίσχων και των ριζών τους.

Νοιώθουν πολύ πιο όμορφα σε έντονο φως κοντά σε παράθυρο. Μπορείτε εύκολα να πολλαπλασιάσετε αυτά τα παχυφυτα αφαιρώντας τους νεοσσούς και τοποθετώντας τους στο δικό τους δοχείο, αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα με άμμο για κάκτους και παχύ φυτά, ώστε τα φυτά σας να έχουν την αποστράγγιση που χρειάζονται.

4. Jade Plant (Νεφρίτης)

φυτό νεφρίτης
Το φυτό νεφρίτη (Crassula ovata) ντόπιος Νοτιοαφρικανός μεγαλώνει κοντόχοντρους, διακλαδισμένους μίσχους με παχιά, γυαλιστερά πράσινα φύλλα που μερικές φορές χρωματίζονται με κόκκινο γύρω από τις άκρες όταν καλλιεργείται σε ηλιόλουστες συνθήκες.

Ορισμένες ποικιλίες έχουν φύλλα διαφορετικής εμφάνισης, όπως η ποικιλία «Gollum» με φύλλα που μοιάζουν με πράσινα δάχτυλα τεράτων. Με την πάροδο του χρόνου, τα φυτά νεφρίτη μπορεί να φτάσουν αρκετά πόδια ψηλά, αλλά όταν καλλιεργούνται ως φυτό εσωτερικού χώρου, συνήθως παραμένουν περίπου ένα πόδι ψηλά.

Μπορούν να γίνουν λίγο βαριά, οπότε είναι καλή ιδέα να τα φυτέψετε σε ένα βαρύτερο δοχείο όπως η τερακότα. Το κλειδί για να διατηρήσετε ένα φυτό νεφρίτη χαρούμενο είναι να αφήσετε το χώμα να στεγνώσει εντελώς μεταξύ των ποτισμάτων.

Μερικοί κηπουροί ποτίζουν τον νεφρίτη μόνο όταν τα φύλλα αρχίζουν να συσσωρεύονται ή να χάνουν τη λάμψη τους, αλλά αυτά είναι σημάδια ότι το φυτό είναι ήδη πιεσμένο.

5. Aloe Vera

αλόη βέρα
Η αλόη βέρα αναπτύσσεται ως ένα σύμπλεγμα μακριών, λεπτών φύλλων σε ένα κοντό μίσχο. Με την πάροδο του χρόνου, παράγει περισσότερες συστάδες φύλλων που ονομάζονται μετατοπίσεις που μπορούν να σχηματίσουν μια “αποικία” αρκετά μεγάλη για να γεμίσει ολόκληρο το δοχείο.

Είναι εύκολο να τα χωρίσετε και να μεταφέρετε σε άλλες γλάστρες. Και ενώ η αλόη βέρα μπορεί να είναι πιο γνωστή για τον θεραπευτικό της χυμό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων από τον ήλιο, έχει αιχμηρά “δόντια” κατά μήκος των άκρων των φύλλων της που μπορούν να κόψουν έναν ανυποψίαστο περαστικό, γι’ αυτό χειριστείτε την με προσοχή.

Η αλόη βέρα είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό εσωτερικού χώρου που είναι δύσκολο να χαλάσει. Προτιμά να διατηρείται στην στεγνή παρά να έχει συνεχώς υγρό χώμα. Και ενώ το μεγαλώνει καλύτερα σε έντονο φως, αν το μετακινήσετε ξαφνικά σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο παράθυρο, τα φύλλα του μπορεί να καούν.

6. Φυτό Panda

φυτό πάντα
Υπάρχουν δεκάδες είδη φυτών Kalanchoe, αλλά το φυτό πάντα (Kalanchoe tomentosa) είναι αρκετά ξεχωριστό. Τα φυτά πάντα της Μαδαγασκάρης έχουν θολά, γκριζοπράσινα φύλλα καλυμμένα με απαλές, ασημί τρίχες και με καφέ ή σκουριές κηλίδες.

Μπορούν να φτάσουν περίπου τα δύο πόδια ως φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά μεγαλώνουν πολύ αργά. Δώστε του έντονο φως δίπλα στο παράθυρο και αφήστε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Όταν ποτίζετε το φυτό, φροντίστε να μην πέσει καθόλου στα φύλλα γιατί μπορεί να σαπίσουν.

Πως τα πολλαπλασιάζουμε

Μία από τις εξαιρετικές ιδιότητες των παχύφυτων είναι η ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται εύκολα. Μπορείτε συχνά να ξεκινήσετε ένα νέο φυτό από ένα φύλλο ή ένα κόψιμο φυτού. Μερικά πολλαπλασιάζονται καλύτερα από ένα κόψιμο παρά από ένα φύλλο. Αυτά τα οποία έχουν παχιά, σαρκώδη φύλλα ταιριάζουν καλύτερα στον πολλαπλασιασμό των φύλλων.

Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε ένα φύλλο για πολλαπλασιασμό είναι να στρίψετε απαλά το φύλλο από το στέλεχος. Θα χρειαστείτε ολόκληρο το φύλλο, επομένως δεν πρέπει να μείνει τίποτα στο στέλεχος. Για εκείνα που πολλαπλασιάζονται καλύτερα από μοσχεύματα, χρησιμοποιήστε κοφτερό ψαλίδι ή ψαλίδι κλαδέματος και κόψτε ένα στέλεχος ακριβώς πάνω από ένα φύλλο.

Αυτό μπορεί να είναι είτε η κορυφή του παχύφυτου είτε ένας νέος βλαστός.

Αφού αφαιρέσετε το φύλλο ή το κόψιμο, θα θέλετε το άκρο να στεγνώσει και να ξεφλουδίσει λίγο πριν το φύτεψετε. Αν το φυτέψετε φρεσκοκομμένο, μπορεί να απορροφήσει υπερβολική υγρασία. Ανάλογα με το κλίμα και την υγρασία σας, αυτό μπορεί να διαρκέσει 1 έως 3 ημέρες. Το φύλλο ή το κόψιμο μπορεί να συρρικνωθεί ελαφρά. Πρέπει να το φυτέψετε πριν στεγνώσει πολύ.

Όταν στεγνώσει το τέλος του μοσχεύματος, είναι ώρα να το φυτέψουμε. Το φύλλο δεν χρειάζεται να φυτευτεί και αντ’ αυτού θα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από το χώμα. Αχνίστε το κόψιμο ή το φύλλο με νερό όποτε το χώμα είναι στεγνό. Δεν χρειάζεται να μουσκέψετε το χώμα.

Τα φύλλα θα αρχίσουν να αναπτύσσουν μικροσκοπικές ρίζες μέσα σε 4 έως 6 εβδομάδες. Όταν αρχίσετε να βλέπετε ρίζες, καλύψτε τις με χώμα, για να μην στεγνώσουν. Ο πολλαπλασιασμός νέων φυτών από φύλλα και μοσχεύματα δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία καθώς μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να αναπτυχθεί πλήρως το νέο φυτό.

7. Ponytail Palm

 φυτό Ponytail palm
Οι “φοίνικες με αλογοουρά” (Beaucarnea recurvata) δεν είναι πραγματικά φοίνικες, αλλά μοιάζουν λίγο με αυτούς χάρη στον μακρύ, ξυλώδη κορμό τους και τη τούφα από δερματώδη φύλλα στην κορυφή.

Αναπτύσσονται αργά, αλλά μπορούν να φτάσουν σε αναλογίες που μοιάζουν με δέντρα 12-20 πόδια, αν και σε εσωτερικούς χώρους ξεπερνούν γύρω στα τέσσερα πόδια. Αν και δεν μοιάζει πολύ με παχύφυτο, η διογκωμένη, βολβώδης βάση του κορμού (που ονομάζεται caudex) αποθηκεύει νερό και δίνει στο φυτό το άλλο κοινό του όνομα: Πόδι ελέφαντα.

Όπως και να το ονομάσετε, είναι πολύ προσαρμόσιμο στη ζωή ως φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά τα μεγαλώνει καλύτερα με έντονο φως, υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία. Είναι το τέλειο φυτό εσωτερικού χώρου για έναν αμελή κηπουρό γιατί δεν χρειάζεται πολύ νερό, ειδικά το χειμώνα που δεν αναπτύσσεται ενεργά.

8. Snake Plant

Snake plant
Αυτό το κλασικό χυμώδες φυτό εσωτερικού χώρου είναι σχεδόν άφθαρτο. Τα φυτά φιδιού (Sansevieria trifasciata) μπορούν να επιβιώσουν εβδομάδες χωρίς φως και νερό χωρίς να χάσουν την καλή τους εμφάνιση.

Τα παχιά, άκαμπτα, μυτερά φύλλα τους μεγαλώνουν ευθεία, φτάνοντας περίπου τα τρία πόδια και συχνά έχουν σημάδια με σχέδια που θυμίζουν φίδι. Με την πάροδο του χρόνου, θα πολλαπλασιαστεί σε μια παχιά συστάδα. Είναι εύκολο να διαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί.

9. African Milk Tree

αφρικάνικο δέντρο γάλακτος
Ενώ το αφρικανικό δέντρο γάλακτος (Euphorbia trigona) μπορεί να φτάσει τα εννέα πόδια σε ύψος, στην πραγματικότητα δεν είναι δέντρο. Ως φυτό εσωτερικού χώρου, αυτό το παχύφυτο φτάνει τα τρία πόδια ψηλά, παράγοντας όρθιους, τριγωνικούς, διακλαδισμένους μίσχους με επένδυση από κοντά αλλά αιχμηρά αγκάθια.

Οι άκρες των πράσινων μίσχων έχουν επίσης μικρά φύλλα με κοκκινωπή απόχρωση. Το αφρικανικό δέντρο γάλακτος σχετίζεται με την αλεξανδρινή, επομένως παράγει έναν γαλακτώδη, κολλώδη χυμό που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας αν δεν το ξεπλύνετε. Το άφθονο ελαφρύ και ομοιόμορφα υγρό χώμα είναι το κλειδί για να διατηρηθεί υγιές.

10. Zebra Haworthia

φυτό ζέβρας
Οι εντυπωσιακές ρίγες και το αγκαθωτό φύλλωμα του Zebra haworthia (Haworthia fasciata) μπορεί να το κάνουν να μοιάζει με σπάνιο και εξωτικό φυτό, αλλά είναι συχνά διαθέσιμο σε κέντρα κήπου και είναι πολύ εύκολο όταν πρόκειται για την καλλιέργεια του.

Τοποθετήστε αυτό το παχύφυτο κοντά σε ένα παράθυρο όπου θα έχει μερικές ώρες έντονο, έμμεσο φως κάθε μέρα και αφήστε το χώμα να στεγνώσει τελείως ανάμεσα στα ποτίσματα. Το Zebra haworthia είναι επίσης μια καλή επιλογή για terrarium ή για καλλιέργεια μαζί με άλλα παχύφυτα επειδή θα παραμείνει μικρή, με μέγιστο ύψος περίπου πέντε ίντσες.

Συμπέρασμα

Τα παχύφυτα αν και υπερτιμημένα είναι η μια από τις καλύτερες επιλογές για την διακόσμηση του εσωτερικού σας χώρου. Δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα και είναι ένα διαφορετικό είδος φυτού που δεν θα σου προκαλέσει “βαρεμάρα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here