Πέθανε ο Αγαπημένος μας Μανώλης Λιδάκης

0
πως πεθανε ο μανωλης λιδακης

Με βαθιά θλίψη, ο καλλιτεχνικός κόσμος της Ελλάδας αποχαιρετά τον Μανώλη Λιδάκη, έναν από τους πιο αγαπητούς και σεβαστούς τραγουδιστές της χώρας. Ο Λιδάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών, μόλις δύο ημέρες πριν από τα γενέθλιά του. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στον Ανισσαρά Χερσονήσου, όπου διέμενε μετά από πρόσφατη νοσηλεία.

Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Φεβρουαρίου 1960, ο Μανώλης Λιδάκης ανέπτυξε από μικρή ηλικία πάθος για τη μουσική. Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε σπουδές στην κιθάρα, τα πνευστά και τη θεωρία της μουσικής, ενώ από το 1970 έως το 1977 συμμετείχε στις φιλαρμονικές ορχήστρες του Ηρακλείου, παίζοντας ευφώνιο και τρομπέτα.

Η καριέρα του απογειώθηκε όταν, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Αθήνα, συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή “Να η Ευκαιρία”. Αυτή η εμφάνιση του εξασφάλισε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια λαμπρή πορεία στη μουσική σκηνή. Το 1990, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Ούτε Που Ρώτησα”, ενώ το 1992 ακολούθησε το άλμπουμ “Καράβι Απόψε το Φιλί”, που έγινε πλατινένιο.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ διασκεύασε με μοναδικό τρόπο παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, τιμώντας τις ρίζες του. Παρά την επιτυχία του, παρέμεινε πάντα άνθρωπος χαμηλών τόνων, αφιερωμένος στην τέχνη του και στο κοινό του.

Η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει βαθιά συγκίνηση, με πολλούς συναδέλφους και θαυμαστές να εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια ενός τόσο σημαντικού καλλιτέχνη. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του, με τραγούδια που άγγιξαν τις καρδιές πολλών, θα συνεχίσει να εμπνέει και να συγκινεί τις επόμενες γενιές.

Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας, μετακόμισε στην περιοχή, ώστε να ηρεμήσει από την περιπέτεια του, ωστόσο σήμερα, Τετάρτη, βρέθηκε νεκρός.

Μανώλης Λιδάκης: Η πορεία, η μουσική του κληρονομιά και η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του

Ο Μανώλης Λιδάκης, μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, γεννήθηκε το 1960 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία, όταν στα εννιά του χρόνια άρχισε να σπουδάζει κιθάρα, πνευστά και μουσική θεωρία. Η μαθητεία του συνεχίστηκε μέσα από τη συμμετοχή του στις φιλαρμονικές του Ηρακλείου από το 1970 έως το 1977, όπου έπαιζε ευφώνιο και τρομπέτα, αποκτώντας πολύτιμες μουσικές εμπειρίες.

Το 1982, έκανε το μεγάλο βήμα και μετακόμισε στην Αθήνα, όπου πήρε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή “Να η ευκαιρία”, γεγονός που του άνοιξε τον δρόμο στη δισκογραφία. Εκείνη την περίοδο υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως τραγουδιστής. Πριν από αυτό, η φωνή του ακουγόταν σε μικρές ταβέρνες, μουσικά στέκια και μπουάτ τόσο στην Αθήνα και την Κρήτη όσο και στις Σέρρες, όπου τραγουδούσε μαζί με τον αδερφό του.

Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, “Μετά από σένα”, σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, ενώ συμμετείχε και σε δίσκους μεγάλων καλλιτεχνών, όπως η Ελένη Δήμου, ο Γιάννης Πάριος και ο Γιώργος Νταλάρας.

Το 1988, η συνεργασία του με τη Sony Music σηματοδότησε μια νέα, πιο λαμπερή εποχή για την καριέρα του. Το 1990, το άλμπουμ “Ούτε που ρώτησα” τον εκτόξευσε στη δημοσιότητα και τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Μέσα από μια σειρά επιτυχημένων συνεργασιών και κυκλοφοριών, ο Λιδάκης κατάφερε να αφήσει το δικό του στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή.

Παράλληλα, ασχολήθηκε και με την κρητική μουσική, διασκευάζοντας παλιά ριζίτικα και παραδοσιακά τραγούδια του νησιού του. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι επηρεάστηκε από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.

Το 2001, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Υλικό ονείρων”, μια ξεχωριστή δουλειά σε συνεργασία με καταξιωμένους δημιουργούς, όπως ο Γιώργος Ανδρέου, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Άλκης Αλκαίος.

Το 2007, ενώνεται καλλιτεχνικά με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε ένα αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Η συνεργασία αυτή οδήγησε στην κυκλοφορία του δίσκου “4 θεατρικοί μύθοι”, που περιείχε μουσικές του Χατζιδάκι για θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε έργα των Λόρκα, Καμπανέλλη, Καζαντζάκη και Μπρεχτ.

Το 2008, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Legend και την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο “Κέντρο Αθηνών” μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Μπάμπη Στόκα. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 2009, με τίτλο “Μη μου γκρεμίζεις το όνειρο”, σε συνεργασία με τον Παντελή Θαλασσινό.

Μια δοκιμασία υγείας και το μήνυμά του προς το κοινό

Τα τελευταία χρόνια, ο Μανώλης Λιδάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σοβαρή δοκιμασία της υγείας του. Τον Σεπτέμβριο, ήταν προγραμματισμένο να υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι, ωστόσο μια μόλυνση από μικρόβιο προκάλεσε σοβαρή φλεγμονή, αναγκάζοντάς τον να μείνει ακινητοποιημένος για τρεις μήνες. Αυτή η επιπλοκή καθυστέρησε την αρθροπλαστική επέμβαση που ήταν αναγκαία.

Τελικά, ο αγαπημένος καλλιτέχνης υπεβλήθη σε επιτυχημένη αρθροπλαστική ισχίου. Μέσα από ανάρτησή του στα social media, μοιράστηκε με τους θαυμαστές του την πορεία της ανάρρωσής του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον γιατρό του, το ιατρικό προσωπικό του ΠΑΓΝΗ, την οικογένειά του και όσους στάθηκαν δίπλα του. Δεν παρέλειψε επίσης να απευθυνθεί στα μέσα ενημέρωσης, ζητώντας τους να σεβαστούν την ιδιωτικότητά του και να μην ενοχλούν τους συγγενείς του.

Χαρακτηριστικά, στην ανάρτησή του ανέφερε: “Αγαπημένοι μου φίλοι και συνάνθρωποι, σήμερα έγινε το χειρουργείο. Έκανα τοπική αναισθησία και παρακολούθησα την αρθροπλαστική. Θέλω να ευχαριστήσω τον εξαιρετικό επιστήμονα Γεώργιο Κουβίδη, τα αδέλφια μου, Γιάννη και Χαρά, το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ και τον Υπουργό Υγείας. Έδειξε απίστευτο ενδιαφέρον. Ναι, καλά διαβάσατε, ετοιμάζομαι να επιστρέψω στην κανονικότητα. Να είστε καλά και να υγιαίνετε! Παρακαλώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σταματήσουν να ενοχλούν τους συγγενείς μου”.

Με το ήθος και την αξιοπρέπειά του, ο Μανώλης Λιδάκης απέδειξε για ακόμη μία φορά πως παραμένει ένας μεγάλος καλλιτέχνης, όχι μόνο για τη φωνή και το έργο του, αλλά και για το παράδειγμα που δίνει με τη στάση ζωής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here