Η σωστή και λειτουργική χρήση του φούρνου μικροκυμάτων

0
φούρνους μικροκυμάτων

Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μας για τους φούρνους μικροκυμάτων, οι δυνατότητες και οι τύποι της συσκευής διαφέρουν. Τι πρέπει να γνωρίζετε όμως μετά την αγορά; Ας δούμε μερικούς βασικούς τρόπους λειτουργίας, αλλά και συμβουλές κατά την χρήση του.

Λειτουργίες που θα πρέπει να μάθετε

Δηλώνοντας το βάρος του φαγητού, ο φούρνος μικροκυμάτων θα υπολογίσει αυτόματα την ένταση και την διάρκεια του μαγειρέματος ώστε αυτό να γίνει με ασφαλή τρόπο.

λειτουργίες φούρνου μικροκυμάτων

Μπορείτε να ρυθμίσετε καθορισμένα προγράμματα για ζέσταμα ή μαγείρεμα συγκεκριμένων φαγητών. Ίσως παιδευτείτε στην αρχή, αλλά αργότερα θα σας κάνει την ζωή πιο εύκολη. Τι πιο βολικό από το να μαγειρεύεις με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού;!

Γνωρίζοντας τις λειτουργίες του ρολογιού στην συσκευή σας, σας δίνει την δυνατότητα προγραμματισμού του πότε να ανάψει ο φούρνος. Η αυτόματη έναρξη σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και αν δεν είστε παρών, είναι μία καλή επιλογή.

προγραμματισμος φουρνου μικροκυμμάτων

Σε ένα πρόγραμμα μαγειρέματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλαπλές συχνότητες. Η αυτόματη αλλαγή έντασης είναι κάτι που ρυθμίζεται. Για παράδειγμα, πρώτα ξεπάγωμα του φαγητού και μετά μαγείρεμα.

Σε πολλά μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης της υγρασίας στο φαγητό. Χρησιμοποιήστε το, ώστε ο φούρνος σας να αυξομειώσει αυτόματα την ένταση και τον χρόνο μαγειρέματος για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συμβουλές και ασφάλεια

συμβουλές για τον φούρνο σας

  • Χρησιμοποιήστε πάντα ασφαλή δοχεία μέσα στον φούρνο. Κεραμικά και μερικά πλαστικά με ένδειξη, είναι ιδανικά. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε σιδερένιο εντός του φούρνου.
  • Το καλυμμένο φαγητό θα πρέπει να αερίζεται ώστε να μπορεί να δραπετεύσει ο ατμός.
    Τοποθετήστε τα πιο χοντρά κομμάτια φαγητού στο εξωτερικό του πιάτου καθώς αυτή η περιοχή θα ζεσταθεί πρώτη.
  • Προσέχτε κατά την απομάκρυνση του φαγητού από τον φούρνο. Το δοχείο δεν θα είναι ζεστό, αλλά το φαγητό τα υγρά και οι ατμοί που βγάζει θα είναι.
  • Αν μία συνταγή απαιτεί να “καθίσει” το φαγητό μετά το μαγείρεμα, ακολουθήστε την πιστά. Η θερμότητα εντός φαγητού συνεχίζει να το ψήνει ακόμα και μετά την απομάκρυνση από τον φούρνο.
  • Αν το μοντέλο σας έχει πόρτα που ανοίγει προς τα κάτω, χρησιμοποιήστε την για να ακουμπήσετε το έτοιμο φαγητό.
  • Μην χρησιμοποιήσετε έναν άδειο φούρνο. Τα μικροκύματα θα αναπηδήσουν στο εσωτερικό του και υπάρχει πιθανότητα να καταστρέψουν το τοίχωμα.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε βηματοδότη. Κάποια μοντέλα (παλαιότερα συνήθως) είναι ευπαθή στα μικροκύματα.

Ενεργειακή απόδοση

ενεργειακή κλάση φούρνου μικροκυμάτων
Οι φούρνοι μικροκυμάτων μετατρέπουν τον ηλεκτρισμό σε μικροκύματα. Αυτά περνούν μέσα από το δοχείο και απορροφώνται από τα μόρια νερού στο φαγητό σας. Οι παραδοσιακοί φούρνοι μεταφέρουν την θερμότητα από το εξωτερικό του φαγητού στο εσωτερικό του, ενώ τα μικροκύματα το ζεσταίνουν πιο ομαλά.

Αυτός είναι και ο λόγος που δουλεύουν τόσο γρήγορα. Καθόλου ενέργεια δεν χάνεται. Ωστόσο, όταν δεν χρησιμοποιούνται, εξακολουθούν να καίνε λίγο ρεύμα. Αν αυτό σας ενοχλεί, προτιμήστε ένα μοντέλο ενεργειακά ασφαλές για την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here