9 λάθη που ανεβάζουν τον λογαριασμό για θέρμανση

λέβητες baxi
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Επίσης, υπάρχουν πολλά λάθη που μπορείτε να κάνετε και να αυξήσετε τους λογαριασμούς. Επωφεληθείτε στο έπακρο αποφεύγοντας τα 9 κοινά λάθη που κάνετε στο σπίτι σας.

Ζεσταίνετε ένα άδειο σπίτι

Αν δεν είστε στο σπίτι, αλλά στην δουλειά την περισσότερη ώρα της ημέρας ή έχετε φύγει για το Σαββατοκύριακο, μην ζεσταίνετε το σπίτι όλη την ημέρα. Επενδύστε σε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη για να αποφύγετε έξοδα. Ρυθμίστε τον να κλείνει τις ώρες που λείπετε και να ζεσταίνει το σπίτι λίγο πριν γυρίσετε.

Δεν κλειδώνετε τα παράθυρα

Φυσικά και κρατάτε τα παράθυρά σας κλειστά τον χειμώνα. Τα κλειδώνετε όμως; Αν τα παράθυρα δεν είναι καλά σφραγισμένα, ενδέχεται να υπάρχουν διαρροές του ζεστού αέρα προς τα έξω, αλλά και ροή κρύου αέρα προς τα μέσα. Σιγουρευτείτε ότι κλειδώνετε όλα τα παράθυρα σας τους μήνες του χειμώνα για καλύτερη θέρμανση.

Δυναμώνετε τον θερμοστάτη

Μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να ζεστάνετε το σπίτι σας γρηγορότερα ανεβάζοντας τον θερμοστάτη παραπάνω από όσο πρέπει. Δεν παίζει κανένα ρόλο στο πόσο γρήγορα θα ζεσταθεί το σπίτι σας. Ο λέβητας απλά θα λειτουργήσει περισσότερη ώρα από το αναγκαίο (το οποίο μεταφράζεται σε περαιτέρω κατανάλωση).

Δεν αλλάζετε τα φίλτρα αέρα

Χρησιμοποιείτε τα air condition ή κεντρική μονάδα για θέρμανση με αεραγωγούς; Φροντίστε να αλλάζετε / καθαρίζετε τα φίλτρα αέρος τακτικά. Διαφορετικά, η συσκευή θέρμανσης θα δουλεύει σκληρότερα για να πιάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία.

Αγνοείτε τις διαρροές αέρα

Μην υποτιμάτε την ποσότητα θερμότητας που δραπετεύει από το σπίτι σας μέσω διαρροών από τα παράθυρα και τις πόρτες. Μονώστε όλες τις περιοχές που εντοπίσετε να υπάρχει ρεύμα αέρος είτε προς τα έξω είτε προς τα μέσα. Οι σοφίτες και τα υπόγεια είναι συνήθως τα πιο ευάλωτα σημεία διαρροής.

Κλείνετε την θέρμανση στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται

Μπορεί να νομίζετε ότι με αυτόν το τρόπο θα εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα. Στην τελική, γιατί να ζεστάνετε ένα άδειο δωμάτιο; Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι αν δεν υπάρχει η φυσιολογική ροή στο σύστημα θέρμανσης σας, εκείνο δεν θα δουλεύει τόσο αποδοτικά.

Παραμελείτε την συντήρηση του λέβητα

Ο λέβητας είναι ένα μηχάνημα που όπως και το αμάξι σας χρειάζεται συντήρηση για να δουλεύει αποδοτικά. Ένα καλοσυντηρημένο σύστημα εξοικονομεί χρήματα λόγο της καλύτερης απόδοσης του. Επίσης, μικροπροβλήματα που τυχόν υπάρχουν, δεν θα διογκωθούν σε ένα μεγάλο και ακριβό πρόβλημα αργότερα.

Χρησιμοποιείτε ένα παραδοσιακό τζάκι σαν πηγή θέρμανσης

Φαίνεται καλή ιδέα αρχικά, ωστόσο ένα ανοιχτό τζάκι δεν έχει τα αποτελέσματα που θα θέλατε. Ο ζεστός αέρας από την φωτιά ταξιδεύει εκτός σπιτιού από την καμινάδα χάνοντας αρκετή θερμική ενέργεια. Ακόμα, κρύος αέρας μπαίνει από αυτήν με αρνητικό αποτέλεσμα στη συνολική απόδοση θέρμανσης του σπιτιού.

Αφήνετε τον εξαερισμό ανοιχτό

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και την κουζίνα είναι απαραίτητος για να απομακρύνει υγρασία και άσχημες οσμές. Μην τον αφήνετε όμως ανοιχτό παραπάνω από όσο χρειάζεται, καθώς σίγουρα δεν θέλετε να διώχνετε τον αναγκαίο ζεστό αέρα από το σπίτι σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
λέβητες baxi

1 COMMENT

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here