Η σωστή χρήση του ψυγείου μέσα από 4 απλά βήματα

0
ψυγείο

Το ψυγείο είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κουζίνας. Η χρήση του ωστόσο είναι αυτή που καθορίζει την καλή λειτουργία της συσκευής και της αποδοτικότητας του.

Η κακή χρήση και οι λανθασμένοι χειρισμοί μπορούν να μειώσουν την μακροζωία του ψυγείου σας και να αυξήσουν τον λογαριασμό του ρεύματος. Ας δούμε λοιπόν με μερικά απλά βήματα πως μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το σενάριο.

Αποθηκεύστε το φαγητό προσεκτικά

Το πως και το τι αποθηκεύετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη επηρεάζει το ποσοστό ενέργειας που θα καταναλωθεί. Ένα γεμάτο ψυγείο βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων) επειδή υπάρχει λιγότερος αέρας που χρειάζεται να παγώσει!

Προσέχτε μην το παραγεμίσετε, ωστόσο. Το παραγέμισμα του ψυγείου μειώνει την ροή αέρα μέσα στη συσκευή με αποτέλεσμα η απόδοση να σας φανεί κακή ενώ στην ουσία δεν είναι.

Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι να καλύπτετε τα μπολ φαγητού και να τυλίγετε χύμα φαγητά. Όχι μόνο, τα ακάλυπτα φαγητά, θα μυρίσουν και θα αλλοιωθεί η γεύση τους, αλλά η υγρασία που θα δημιουργήσουν θα κάνει τον συμπιεστή του ψυγείου να δουλεύει υπερωρίες!

Ασχοληθείτε με την συντήρηση της συσκευής

Το ξέρουμε ότι η συντήρηση ενός ψυγείου δεν αρέσει σε κανέναν… Ωστόσο, είναι αναγκαία και θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι το πηνίο, στο πίσω και κάτω μέρος, καθαρίζεται συχνά από την σκόνη. Κρατώντας το καθαρό, κάνετε τον συμπιεστή να δουλεύει καταλληλότερα και οικονομικότερα.

Η απόψυξη της κατάψυξης είναι εξίσου σημαντική. Ο συσσωρευμένος πάγος δεν θα πρέπει ποτέ να φτάσει τον ένα πόντο σε πάχος αν θέλετε μία καλή σχέση τιμής-απόδοσης του ψυγείου σας.

Ελέγξτε ότι δεν χάνεται κρύος αέρας από τα λάστιχα της πόρτας. Αν υπάρχει διαρροή, η ενέργεια που χρειάζεται για να αναπληρωθεί είναι αρκετά μεγάλη. Πιάστε ένα λεπτό χαρτί με την πόρτα του ψυγείου και τραβήξτε το. Αν βγαίνει άνετα, πιθανότατα χάνεται κρύος αέρας και το λάστιχο θέλει αλλαγή.

Τέλος, ακούστε τον συμπιεστή του ψυγείου σας. Η καλή λειτουργία του είναι σταθερή και αθόρυβη. Σε περίπτωση μεγάλου θορύβου, έχουμε την ένδειξη ότι δουλεύει πολύ σκληρά να διατηρήσει την θερμοκρασία και χάνουμε ενέργεια.

Ρυθμίστε την θερμοκρασία σωστά

Αν κρατάτε μόνιμα την θερμοκρασία του ψυγείου αχρείαστα χαμηλά, σπαταλάτε ενέργεια και φουσκώνετε τον λογαριασμό του ρεύματος. Η σωστή θερμοκρασία είναι 3-4 βαθμούς Κελσίου. Οποιαδήποτε θερμοκρασία κατώτερη αυτού είναι υπερβολή.

Ένας τρόπος για να δείτε ότι την έχετε ρυθμίσει σωστά, είναι να τοποθετήσετε ένα θερμόμετρο μέσα σε ένα ποτήρι και ανάμεσα στα προϊόντα. Αφήστε το για 24 ώρες και τσεκάρετε την θερμοκρασία.

Επιλέξτε την θέση του ψυγείου σας στρατηγικά

Η θέση του ψυγείου, συχνά, περιορίζεται από την παροχή ρεύματος και νερού. Όταν αυτό είναι δυνατόν όμως, τοποθετήστε το σε μέρος με άνετη ροή αέρα γύρω του. Θα το βοηθήσει να λειτουργήσει ευκολότερα και φυσικά οικονομικότερα.

Ιδανικά, η θέση του ανήκει στο πιο δροσερό σημείο της κουζίνας. Γενικότερα όμως, αποφύγετε να το βάλετε δίπλα από την κουζίνα, τον φούρνο και τα παράθυρα. Η θερμότητα που παράγεται από τα παραπάνω θα δυσκολέψει παραπάνω τον συμπιεστή του ψυγείου ώστε να καταφέρει την επιθυμητή ψύξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here