Λέβητας αερίου: Ένας πλήρης οδηγός που θα σας εξηγήσει τα πάντα

0
Λέβητας αερίου

Ο λέβητας αερίου είναι κεντρικό συστήματα θέρμανσης που λειτουργεί σαν μικρή φωτιά, ζεσταίνοντας διαρκώς το νερό. Το ζεστό νερό τότε αντλείται στην κατοικία σας από το μπόιλερ, μέσω σωλήνων και καλοριφέρ για να αυξήσετε την θερμοκρασία του χώρου.

Ο λέβητας αερίου χρησιμοποιεί είτε τις εγκαταστάσεις στην πόλη σας είτε δεξαμενή αποθήκευσης του φυσικού αερίου. Η καύση γίνεται στον θάλαμο ανάφλεξης και η θερμοκρασία του νερού διατηρείται περίπου στους 70 βαθμούς Κελσίου μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας.

levitas aeriou

Το νερό κάνει τον κύκλο του σπιτιού σας μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, αντλώντας ζεστό νερό απο τον λέβητα και επιστρέφοντας δροσερό. Όταν η θερμοκρασία που επιθυμείτε στον χώρο σας επιτευχθεί, ο θερμοστάτης θα φροντίσει να διατηρηθεί σταθερή ανάβοντας ή σβήνοντας την καύση του λέβητα.

Λέβητας συμπύκνωσης φυσικού αερίου

Κάθε καύση προκαλεί καυσαέρια. Σε αυτά μεταφέρεται θερμότητα, η οποία μένει ανεκμετάλλευτη. Τα αέρια καύσιμα λόγω αυξημένης ποσότητας υδρογόνου, δημιουργούν ατμούς που διαχέονται στην ατμόσφαιρα μέσω της καμινάδας.

Ο λέβητας συμπύκνωσης μπορεί να εκμεταλλευτεί έως και 80% των καυσαερίων αυτών. Μέρος τους συλλέγεται, ψύχεται και συμπυκνώνεται εντός του λέβητα μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου εναλλάκτη.

Η τεχνολογία αυτή μας αποφέρει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως 15% σε παραδοσιακά συστήματα καλοριφέρ (υψηλής θερμοκρασίας) και εως 35% σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης (χαμηλής θερμοκρασίας).

Ακόμα ένα θετικό της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ο “έξυπνος” ανεμιστήρας που διαθέτει. Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος, έχει την ιδιότητα να μεταβάλλει τις στροφές του και να τροφοδοτεί των λέβητα με όσο αέρα χρειάζεται ακριβώς για την τέλεια καύση και την μεγαλύτερη απόδοση του.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παροχή του αέρα είναι υψίστης σημασίας. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του θα πρέπει να περιέχει αέρα ανάμεσα στις τιμές 4% με 15%. Σε διαφορετική περίπτωση παρατηρούμε ότι η φλόγα του κιτρινίζει και μπορεί να γίνει τοξικό.

Επιτοίχιος λέβητας αερίου

Στις πολυκατοικίες μπορούν να τοποθετηθούν επιτοίχιοι λέβητες, ανεξάρτητοι από την κεντρική εγκατάσταση. Είναι μια καλή λύση για τους ένοικους που για οποιοδήποτε λόγο θέλουν περισσότερη αυτονομία.

Επιτοίχιος λέβητας αερίου

Λέβητας αερίου και σήμανση IPxD;

Πρόκειται για μια διεθνή σήμανση η οποία αναφέρεται στον βαθμό που προστατεύεται η εκάστοτε συσκευή που τη φέρει από την υγρασία. Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί προστασίας που ξεκινούν από IPx0 και φτάνουν έως και ΙΡx8. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός τόσο καλύτερη είναι και η προστασία που παρέχεται από το νερό.

Λέβητας αερίου – εφαρμογή της σήμανσης IPxD

Κάθε συσκευή που φέρει ηλεκτρονικά ή άλλα ευπαθή στην υγρασία μέρη θα πρέπει να διαθέτει κάποιον βαθμό προστασίας από την υγρασία. Ιδιαίτερα συσκευές όπως οι επίτοιχοι λέβητες αερίου, που πολύ συχνά συναντάμε σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διαθέτουν ένδειξη του βαθμού προστασίας που διαθέτουν.

Οι περισσότεροι λέβητες που διατίθενται στην ελληνική αγορά διαθέτουν προστασία IPx4D ενώ κάποιοι ακόμα και IPx5D

Εξωτερικός Λέβητας αερίου – Η σωστή επιλογή βάσει της σήμανσης IPxD

Η σήμανση IPx4D δηλώνει πως ο λέβητας αερίου προστατεύεται από την πρόσπτωση νερού χωρίς πίεση (πιτσίλισμα) πάνω σε αυτόν, γεγονός που σημαίνει πως στην πραγματικότητα ένας τέτοιος λέβητας που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο χωρίς να εσωκλείεται σε κάποιο ερμάριο παραμένει απροστάτευτος σε συνθήκες βροχόπτωσης.

Από την άλλη πλευρά ένας λέβητας με σήμανση IPx5D προστατεύεται ακόμα και από πίδακα νερού ο οποίος πέφτει υπό πίεση πάνω του. Ένας τέτοιος λέβητας προστατεύεται σε εξωτερικό χώρο ακόμα και υπό συνθήκες βροχόπτωσης και χωρίς να βρίσκεται εντός ερμαρίου.

Σε περίπτωση δε πολύ ισχυρής νεροποντής (συνθήκες πλημμύρας) ένα απλό στέγαστρο αρκεί για να προστατεύσει πλήρως τον λέβητα. Είναι λοιπόν προφανές πως σε περίπτωση που απαιτείται να τοποθετηθεί ένας λέβητας εξωτερικά θα πρέπει να διαθέτει προστασία ΙΡx5D.

Η τεχνολογία συμπύκνωσης των λεβήτων φυσικού αερίου επιβάλει τη χρήση συγκεκριμένων υλικών;

Λόγω του φαινομένου της συμπύκνωσης που λαμβάνει χώρα στο θάλαμο καύσης του λέβητα, παράγονται όξινα προϊόντα που προκύπτουν από την υγροποίηση των καυσαερίων (οξειδίων του άνθρακα). Το παραγόμενο καρβονικό οξύ είναι άκρως διαβρωτικό και κατά την κατασκευή του θαλάμου καύσης απαιτείται η χρήση συγκεκριμένων υλικών ανθεκτικών στη διάβρωση.

Ποια υλικά κρίνονται ανθεκτικά για την κατασκευή θαλάμων καύσης σε λέβητες συμπύκνωσης;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατασκευή θαλάμων καύσης είναι το κράμα αλουμινίου πυριτίου καθώς και κράματα ανοξείδωτου χάλυβα 316 με κορυφαίο το 316L.

Βάσει ποιων κριτηρίων θα πρέπει να επιλέξω το υλικό του λέβητα που θέλω να αποκτήσω;

Ανθεκτικότητα και χρόνος ζωής

Είναι γνωστό πως ένα όξινο διάλυμα έχει χαμηλό pH το οποίο μπορεί να φτάσει αρκετά χαμηλά (στην περίπτωση των καυσαερίων ακόμα και κάτω του 3). Ο ανοξείδωτος χάλυβας 316L είναι ανθεκτικός στη διάβρωση σε ένα πολύ μεγάλο εύρος pH των υγροποιούμενων συμπυκνωμάτων ενώ το κράμα αλουμινίου πυριτίου μπορεί να αντισταθεί σε πολύ μικρότερο εύρος τιμών pH.

Προκειμένου λοιπόν να επιτύχει αντίστοιχες ιδιότητες με αυτές του 316L θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα προστατευτικά υγρά τόσο κατά την έναυση όσο και κατά την συντήρηση των λεβήτων, τα οποία και ο εκάστοτε κατασκευαστής συνήθως τα απαιτεί σαν όρο της εγγύησης.

Αν τα συγκεκριμένα υγρά δε χρησιμοποιηθούν στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που απαιτεί ο κατασκευαστής υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος αστοχίας του θαλάμου καύσης. Επίσης τα διαλύματα γλυκόλης μπορεί να διαβρώσουν πολύ γρήγορα έναν θάλαμο καύσης αλουμινίου πυριτίου που δεν έχει συντηρηθεί σωστά.

Από την άλλη πλευρά ο ανοξείδωτος θάλαμος καύσης δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη τακτική συντήρηση, πέραν του καθαρισμού που όλοι οι λέβητες απαιτούν. Η πλύση του μπορεί να γίνει με καθαρό νερό και το διάλυμα γλυκόλης δεν επηρεάζει την απόδοσή του. Μπορούμε λοιπόν συμπερασματικά να αναφέρουμε πως ένας θάλαμος καύσης αλουμινίου πυριτίου είναι πολύ πιο πιθανό να αστοχήσει σε σχέση με έναν ανοξείδωτο 316L θάλαμο καύσης σε περίπτωση μη τακτικής συντήρησης

Εσωτερική τραχύτητα

Ένας θάλαμος καύσης αλουμινίου πυριτίου έχει αρκετά υψηλή εσωτερική τραχύτητα με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλης πιθανότητας φραγής των μικρής διατομής σωλήνων και την τελική αστοχία του θαλάμου καύσης. Αντίθετα ο ανοξείδωτος θάλαμος καύσης είναι πολύ πιο λείος εσωτερικά με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λιγότερων ακαθαρσιών και τη δυνατότητα μεγαλύτερων διαστημάτων μεταξύ δύο διαδοχικών συντηρήσεων.

Λειτουργία σε υψηλές παροχές

Σε περίπτωση που απαιτηθεί η λειτουργία του λέβητα σε υψηλή ισχύ, η παροχή του νερού θέρμανσης που περνά από τον θάλαμο καύσης θα αυξηθεί. Ένας θάλαμος καύσης αλουμινίου πυριτίου είναι πιο επιρρεπής στη διάβρωση σε συνθήκες υψηλής παροχής απ’ ότι ένας ανοξείδωτος θάλαμος καύσης

Σχέση ποιότητας – τιμής

Οι ανοξείδωτοι θάλαμοι καύσης είναι πιο ακριβοί από τους αλουμινίου πυριτίου, οι οποίοι είναι πιο ελαφροί και έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Η μεγάλη όμως αντοχή και μακροζωία του ανοξείδωτου θαλάμου τον μετατρέπει σε μια ελκυστική επένδυση. Ένας θάλαμος αλουμινίου πυριτίου έχει μεγάλη πιθανότητα να σκουριάσει, να διαβρωθεί και τελικά να φθαρεί πολύ συντομότερα από έναν αντίστοιχο ανοξείδωτο με κράμα 316L.

Λέβητας αερίου – Συντήρηση και σωστή χρήση

Πέρα από τον ετήσιο έλεγχο συντήρησης του λέβητα, που γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε. Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του λέβητα σας.

Καθαρίστε εξωτερικά το μπόιλερ και τις σωληνώσεις τακτικά. Με ένα καθαρό υγρό ύφασμα, αφαιρέστε σκόνη, βρομιές και μύκητες που μπορεί να υπάρχουν. Σκουπίστε τα με ένα στεγνό πανί μετά τον καθαρισμό για να μην παραμείνει υγρασία πάνω τους.

Αν το μπόιλερ βρίσκεται σε ντουλάπι, βεβαιωθείτε από το εγχειρίδιο χρήσης ότι υπάρχει ασφαλής πρόσβαση εντός χωρίς να αγγίξετε άλλα μηχανικά μέρη. Αν παρατηρήσετε διαρροή κατά τον καθαρισμό ειδοποιήστε άμεσα τον τεχνικό σας.

Αν δεν υπάρχει θερμοστάτης δωματίου καλό θα είναι να αποκτήσετε έναν. Ρυθμίστε τον να σβήνει τον καυστήρα τις ώρες που δεν βρίσκεται κανείς στο σπίτι. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οικονομία αλλά και μακροζωία καθώς ο λέβητας δεν θα δουλεύει περιττές ώρες.

Χαμηλώστε την θερμοκρασία στον θερμοστάτη σας κατά έναν βαθμό. Αφήστε το για μια μέρα και αν το σπίτι είναι ακόμα ζεστό, επαναλάβετε για άλλη μια μέρα. Όταν νομίζετε ότι η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη του επιθυμητού, αυξήστε έναν βαθμό και αφήστε το σταθερό για τις υπόλοιπες μέρες.

Ο νόμος ορίζει ότι η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται από εξουσιοδοτημένο τεχνικό συνεργείο. Προσαρμόστε τον ετήσιο έλεγχο μετά από πολύ ενεργές περιόδους. Έτσι θα έχετε την συσκευή σας έτοιμη για τον επόμενο χειμώνα. Επίσης θα γλιτώσετε πιθανές ανατιμήσεις περιόδων μεγάλης ζήτησης όπως ο χειμώνας.

Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο λέβητα αερίου;

Όπως όλες οι αγορές για μια κατοικία, έτσι και οι λέβητες αερίου θα πρέπει να έχουν σαν γνώμονα για την απόφαση σας δύο βασικά συστατικά. Την μακροζωία και την αποδοτικότητα του προϊόντος.

Για να καλύψετε τις ανάγκες σας, τόσο για την θέρμανση του σπιτιού όσο και για την παροχή ζεστού νερού στις βρύσες, πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος. Για τον υπολογισμό του μεγέθους είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε τον μηχανικό μηχανολόγο του σπιτιού σας.

Οι παράμετροι που συνυπολογίζονται είναι αρκετοί. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικούς όπως η μόνωση του κτιρίου, το ύψος του ταβανιού, το κλίμα της χώρας, ο αριθμός βρυσών και το συνολικό μέγεθος της κατοικίας.

Μην παραμελήσετε στην επιλογή σας τις διαστάσεις! Είτε η συσκευή τοποθετηθεί επιτοίχια, είτε σε κλιμακοστάσιο, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι χωράει στον επιλεγμένο χώρο. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν περαιτέρω εργασίες που θα χρειαστούν κατά την τοποθέτηση.

Επίσης, μια έρευνα της εταιρείας κατασκευής είναι κλειδί στην επιλογή σας. Όσο πιο αξιόπιστο εξοπλισμό πάρετε, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για μεγάλο κόστος σε επισκευές. Ο μέσος όρος λειτουργίας χωρίς προβλήματα κυμαίνεται στα 10 με 12 χρόνια, ανάλογα την χρήση.

Ακριβός ή φθηνός Λέβητας αερίου;

Το δίλημμα της τιμής είναι σχεδόν πάντα το μεγαλύτερο. Το μοντέλο “ό,τι πληρώνεις παίρνεις” δεν είναι 100% δεδομένο, αλλά μέρος του ισχύει. Τα υλικά κατασκευής παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην τιμή ενός λέβητα.

Αν επιλέξετε έναν φθηνό, θα εξοικονομήσετε χρήματα στην αρχική σας επένδυση. Ωστόσο δεν προτείνεται. Τόσο η συντήρηση του θα είναι ακριβότερη όσο και η διάρκεια ζωής θα είναι μικρότερη. Υπάρχει επίσης σοβαρό ενδεχόμενο να έχετε απώλειες στην απόδοση.

Ένας ακριβός λέβητας αερίου ισοδυναμεί με μεγαλύτερη οικονομία σε βάθος χρόνου. Λόγω κατασκευής κερδίζετε σε απόδοση, οπότε και σε οικονομία καυσίμου. Ακόμα θα έχετε το προνόμιο να μην χρειάζεται παραπάνω συντήρηση πέραν του ετήσιου ελέγχου, που βάση νόμου είναι υποχρεωτικός.

Συνοψίζοντας, όσο καλύτερα είναι τα υλικά κατασκευής του λέβητα αερίου (συνεπώς και ακριβότερα), τόσο καλύτερη απόδοση θα έχετε. Η φθηνότερη συντήρηση και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, θα σας δικαιώσουν για την επιλογή σας.

Πλεονεκτήματα

⦁ Περίπου 10% – 15% καλύτερη απόδοση από τους λέβητες υγρού καύσιμου
⦁ χαμηλότερη τιμή καύσιμου που δεν χρειάζεται προπληρωμή αφού παρέχεται από δίκτυο
⦁ μικρή ανάγκη συντήρησης λόγω καθαρής καύσης
⦁ μεγάλη διάρκεια ζωής
⦁ Φιλικότητα προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο
⦁ Ταιριάζουν με όλα τα συστήματα θέρμανσης λόγω της ενσωματωμένης λειτουργίας αντιστάθμισης που διαθέτουν
⦁ Αθόρυβη λειτουργία

Μειονεκτήματα

⦁ Δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές τις Ελλάδας δίκτυα φυσικού αερίου ανεπτυγμένα.
⦁ Αν το σπίτι σας είναι παλιό και εκτός νόμου υποχρεωτικής εγκατάστασης σωληνώσεων φυσικού αερίου όπως στις μέρες μας, θα χρειαστείτε μια παραπάνω επένδυση στην τοποθέτηση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here