Μόνωση σοφίτας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (οδηγός)

0
μόνωση σοφίτας

Η μόνωση σοφίτας είναι ένα βήμα που πρέπει να πραγματοποιήσετε σίγουρα καθώς μεγάλο μέρος της θερμότητας του σπιτιού μας χάνεται από τν οροφή του.

Το ένα τέταρτο της θέρμανσης χάνεται από την οροφή σε ένα μη μονωμένο σπίτι. Μονώνοντας λοιπόν την σοφίτα ή ταράτσα την σας είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε την απώλεια τόσο της θέρμανσης όσο και σε λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για να την μόνωση σοφίτας μπορεί να φαίνεται μεγάλο σαν επένδυση, αλλά με το πέρασμα του χρόνου τα κέρδη είναι περισσότερα αφού η απόσβεση έρχεται πολύ νωρίτερα από την διάρκεια ζωής των υλικών. Μια τυπική μόνωση ταράτσας κρατάει έως 20 χρόνια ενώ της σοφίτας έως 40!

Μόνωση σοφίτας – Επιλογή σωστής μόνωσης

Αν η σοφίτα σας είναι εύκολα προσβάσιμη και δεν υπάρχουν προβλήματα υγρασίας, η μόνωση είναι μία απλή δουλειά και πολλές φορές μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας.

monosi sofitas

Τα ρολά από πετροβάμβακα είναι μία αποτελεσματική και απλή λύση. Η πρώτη στρώση κόβεται στο μήκος που έχουν τα κενά ανάμεσα στους δοκούς. Μετά το πέρασμα, μία δεύτερη στρώση απαιτείται για να καλύψει τους δοκούς και να επιφέρει το βάθος μόνωσης χρειάζεται.

Πώς θα διαλέξω την καταλληλότερη μόνωση για την σοφίτα μου;

Για την τοποθέτηση μόνωσης σε σοφίτα θα πρέπει να αναλογιστείτε πρώτα την χρήση της. Ενδεικτικά θα δούμε τρεις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο στα μοντέρνα σπίτια.

Σοφίτα αποθηκευτικού χώρου

Στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε την σοφίτα σαν αποθηκευτικό χώρο, θα πρέπει να τοποθετηθούν σανίδες που θα καλύψουν τα κενά των δοκών. Η δεύτερη στρώση που αναφέραμε πριν στον πετροβάμβακα είναι ζωτικής σημασίας ώστε μην μείνουν κενά για να περνάει αέρας κάτω από τις σανίδες.

πετροβάμβακας

Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στην μόνωση και τις σανίδες πατώματος. Με αυτόν το τρόπο αποφεύγουμε δημιουργία υγρασίας στις σανίδες και η μόνωση δεν πιέζεται ώστε να χάσει μέρος της αποτελεσματικότητας της.

Ζεστή σοφίτα

μόνωση με αφρό πολυουρεθάνης

Ένας εναλλακτικός τρόπος μόνωσης των κυρτών δοκών στην σοφίτα, είναι να τους γεμίσετε με αφρό πολυουρεθάνης. Ιδανικός για θερμομόνωση, θα προστατέψει το εσωτερικό από κρύο και υγρασία. Να τονίσουμε ότι αν και φαίνεται απλό στην εκτέλεση, θα χρειαστείτε έναν επαγγελματία του χώρου να κάνει την δουλειά.

Σοφίτα δωμάτιο

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την σοφίτα σαν ένα παραπάνω δωμάτιο του σπιτιού σας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς κανένα σημείο δεν πρέπει να μείνει χωρίς μόνωση.

δωμάτιο σοφίτα

  • Οι κυρτές οροφές θα πρέπει να μονωθούν όπως στην περίπτωση της ζεστής σοφίτας με αφρό πολυουρεθάνης.
  • Το ίδιο και οι κάθετοι τοίχοι
  • Το πάτωμα μπορεί να μονωθεί σαν μία σοφίτα αποθηκευτικού χώρου με πετροβάμβακα (το ίδιο υλικό είναι αποτελεσματικό και για επίπεδες οροφές)

Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν κενά στη μόνωση. Τόσο οι τοίχοι, το ταβάνι αλλά και τα παράθυρα, θα πρέπει να προσεχτούν με ακρίβεια και επαγγελματισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, η μόνωση θα είναι αναποτελεσματική.

Δύσκολα προσβάσιμοι χώροι

φυσητή μόνωση

Αν η σοφίτα σας έχει δύσκολα προσβάσιμα σημεία, θα χρειαστείτε έναν ειδικό του χώρου να σας κάνει φυσητή μόνωση. Η βοήθεια των ειδικών είναι αναγκαία καθώς έχουν τόσο τα υλικά όσο και τα εργαλεία γι’ αυτό. Συνήθως θα χρησιμοποιήσουν αφρό πολυουρεθάνης ή επιστρωμένη κυτταρίνη.

Θετικά και αρνητικά

Θετικά:

  • Ο χώρος της σοφίτας θα είναι θερμός, οπότε δεν θα ανησυχείτε για τυχόν πάγωμα σωληνώσεων και δεξαμενών.
  • Λόγω των δοκών και τα κενά που περιέχουν, η μόνωση δεν θα καταναλώσει παραπάνω χώρο.

Αρνητικά:

  • Το αρχικό κόστος της μόνωσης σε ολοκληρωτικό επίπεδο της σοφίτας σας μπορεί να είναι μεγάλο.
  • Όπως στην ταράτσα του σπιτιού, έτσι και στην σοφίτα, η δουλειά θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτομερής. Ειδάλλως, αν υπάρχουν τα παραμικρά κενά, η μόνωση θα σας φανεί “φτωχή” και αναποτελεσματική.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here